AktuelnoEco GreenVesti

Škoda u igru ubacuje Enyaq iV Coupé kao i manji model električnog krosovera

1.34KPregleda

Škoda će proširiti svoju električnu ponudu u narednih par godina s kupe verzijom Enyaqa iV i novim manjim modelom, koji će takođe pristići u formi krosovera.

 

Češka firma je nedavno lansirala Enyaq kao prvi poseban EV na namenskoj MEB platformi. Mada praktično identičan po veličini i specifikacijama s Volkswagenom ID.4, Enyaq može da se pohvali dužim međuosovinskim rastojanjem i 42 litra većom zapreminom prtljažnika (585 litara).

 

Glavni dizajner Škode, Oliver Stefani, rekao je da fokus na prostranosti reflektuje popularnost karavanskih varijanti Octavije i Superba, dodavši da će ta filozofija ostati prioritet i kod budućih električnih modela.

 

„Prostranost je veoma važna za nas“, rekao je Stefani. „Reč je o funkcionalnosti, ljudi to vole i od toga nećemo odustati. Svaka marka mora da odigra svoju ulogu.

 

Veliki ulazni otvor uz izdašan prtljažnik je nešto što pronalazimo na Enyaqu. U poređenju s drugim partnerima s kojima delimo MEB platformu, on ima najduže prepuste.

 

Mi smo 100 odsto uvereni da čak i uz velik prtljažnik možemo da kreiramo lep, atraktivan automobil.“

 

 

Enyaq kupe je već viđen kako se testira, pred planiran dolazak sledeće godine. Očekuje se da nakon njega usledi manji model, takođe baziran na MEB arhitekturi, koji će po dimenzijama biti bliži Volkswagenu ID.3  (čiju smo prvu vožnju obavili pre par dana). Kao i u slučaju hečbeka, nova Škoda će u ponudi imati samo pogon na zadnje točkove, ali i tri baterijska paketa i dva nivoa izlazne snage.

 

Budući da Škoda akcenat stavlja na unutrašnji prostor, očekuje se da dimenzije automobila budu nešto veće, što će mu podariti krosoversku formu.

 

Stefani je takođe sugerisao da će buduće Škode posedovati „emocionalniji“ dizajn, baziran upravo na Enyaqu, što će biti svojevrstan iskorak u odnosu na konvencionalne modele.

 

Vrele Gume

Naslovni render: Autocar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery