970_250_eko
AktuelnoVesti

Infotejment ekrani opasni po život

2.53KPregleda

Drogirani i pijani vozači brže reaguju od onih koji tipkaju po ekranu infotejment uređaja

 

Modernizacija i digitalitacija automobila donela nam je o novu „modu“ komplikovanih infotejment uređaja koji više nemaju fizičkih tastera.

 

 

Na svakom testu poslednjih godina upozoravamo na opasnost upotrebe sve kompleksnijih uređaja koji tokom upotrebe odvlače veliku pažnju i koncetraciju vozača. Potvrda ovog je konačno stigla od nekoliko nezavisnih institucija, a najnovija je izvedena od IAM Road smart institucije koja je došla do zabrinjavajućih rezultata.

 

Upotreba uređaja sa osetljivim ekranom na dodir je opasnija za bezbednost saobraćaja od upotrebe alkohola, kanabisa ili korišćenja mobilnih telefona.

Napravljeno je nekoliko testova, a ubedljivo najsporije reakcije vozača na dešavanja u saobraćaju su bile tokom „tipkanja“ po ekranu monitora. Čak sporije od onih pod značajnim uticajem alkohola ili opijata!

 


Upotreba komplikovanih infotejment uređaja je opasnija i od pisanja poruka tokom vožnje.

 

 

Znajući sve ovo, jasno je da proizvođači automobila moraju što pre pojednostaviti upravljanje automobilima i usavršiti funkcije glasovnih komandi, posebno na tržištima van engleskog i nemačkog govornog područja.

 

 

2 Komentara

  1. Osim kod Renaulta. Tu je sve jednostavno i lako. Za bitne stvari imaju precice u vidu fizickog dugmeta. Bravo za Renault. Njihov tim strucnjaka misli na sve. A narocito za zatitu ljudi i zivotne sredine. Cak su i kocnice bez mnogo azbesta koji je stetan za zivotnu okolinu.

  2. Ima jedna bitna razlika, ako moram promijeniti stanicu na radiju ili naštimati klimu, a opasna situacija u saobraćaju, ja odgodim to. Imam sistem prioriteta, prvo vožnja, pa sve ostalo.
    Ako konzumiraš alkohol ili drogu, sistem prioriteta ne postoji…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery