AktuelnoVesti

Ekološko licemerje Luisa Hamiltona

3.02KPregleda

Luis Hamilton je pod ugovorom s Mercedesom, u okviru kojeg dobija nekih 50 miliona dolara godišnje

 

Kontekst u okviru ove priče je važan, jer u ovom slučaju Hamilton apeluje na svoje pratioce da započnu da vode „zelenije“ živote, tako što će se prebaciti na električne automobile, kao što je to budući Mercedes EQS.

 

Međutim, nedavni post aktuelnog F1 šampiona je izazvao podizanje obrva i brojne kritike, čak upućene od njegovih navijača. Ukratko, problem je u sledećem: Hamilton, multimilioner, koji ima garažu „napakovanu“ automobilima koji troše „kao helikopteri“, koji čak ima privatni mlaznjak, deli lekcije navijačima o tome kako je važno usvojiti električne automobile, usput reklamirajući budući elektromobil koji će koštati oko 100.000 evra.

 

Možemo videti Hamiltonovu poruku na Instagramu. U suštini, on govori o tome kako svi treba da preispitaju svoj životni stil i razmisle o redukovanju emisije ugljenika. Po njemu, rešenje leži u korišćenju elektromobila, u njegovom slučaju kada god nije na trkačkoj stazi, ishrani na bazi biljaka i što manjem negativnom uticaju u smislu emisije ugljenika. Svaka mala promena može napraviti razliku, kaže on. Naravno, prepun je lepih reči za EQS, koji naziva „automobilom iz snova“, kao i da jedva čeka da bude zvanično lansiran.

 

 

Licemerje na sve strane, rekli bismo. Naravno, dobio je odgovarajuće odgovore od svojih fanova, koji su ga „podsetili“ da ima privatni mlaznjak, pa je čak i nazvan klovnom (što je jedna od ljubaznijih reakcija). Zaista, smešno je da Hamilton nekome popuje dok šalje avion da mu doveze ljubimce s jedne na drugu stranu sveta…

 

Eh, da, njegova garaža… Tu su McLaren P1, Shelby Cobra 427 iz 1966., Ford Shelby Mustang GT500, Ferrari LaFerrari i 599 Aperta, Pagani Zonda 760, Vision Mercedes Maybach 6 i još nekoliko Mercedesa. Nema šta, „štediša do štediše“.

 

Dakle, šampion je opravdano prozvan od strane svojih navijača. Interesantno je kako poznate ličnosti sebi dozvoljavaju kojekakve „propovedi“ širokim narodnim masama, dok u isto vreme ne žele da se odreknu svih potrošačkih blagodeti koje im veliki novac donosi. Čak i oni „ekološki osvešćeni“, poput Leonarda DiKaprija, koji vozi električne automobile i motocikle, neće da se odreknu svog životnog stila u korist planete. Spomenuti DiKaprio ide na produžena krstarenja svojom superjahtom oko sveta svake godine, zajedno sa svojim „čoporom“, a leti uvek privatnim letovima.

 

Na kraju šta reći sem – ljudska priroda je „voćka čudnovata“.

 

View this post on Instagram

Recently I’ve been making many changes in my life to reduce my impact on the environment. The first step in this journey was to understand my personal impact on the planet so I could make changes to improve it. Since then, I have offset my carbon footprint from my Formula 1 career dating back to 2007, I have reduced travel where possible, I have gone plant-based and outside of the track, I try to use electric cars wherever possible. I also want to use my position as a racing driver to enforce positive and permanent change, which is why I’m working closely with Mercedes to slowly move their fleet of cars towards electric. This is my new dream car, the new EQS fully electric Mercedes. I can’t wait until it’s released! It’s difficult to always be perfect when we go about our daily lives, but I’m continuing to learn how to be better and I’m committed to staying educated and informed so I can play my part. Small steps lead to big change, so it’s important we all take a moment to understand our footprint and the small changes we can make in our everyday lives to put our planet first. The last step for me will be when I step away from this sport and can focus fully on helping heal the world to provide a better future for our kids and our kids, kids. #VisionEQS @mercedesbenz

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery