Vesti

Ducati razvija“savršeni električni motor”!

Dvotočkaš za budućnost

Ducati Zero-Red
2.14KPregleda

Ducati će praviti električni motor. Zapravo, jedan takav dvotočkaš je već u fazi razvoja, ali reč je o motoru “za budućnost”. To je naveo Pijerluiđi Zampieri, šef odeljenja za inovacije te kompanije.

Ducati Zero 13 

Kao i kod većine proizvođača, električni motor je nešto što predstavlja viziju budućnosti i za Ducati. Međutim, s obzirom da se “super motori” kreiraju prvenstveno sa fokusom na trke, veliko je pitanje u kom će pravcu taj projekat krenuti.  

“I dalje radimo na razvoju naših serijskih motora sa ciljem da budemo najbolji na stazi”, rekao je Zampieri. On je dodao i da je sa elektrikom problem zapravo napraviti kompromis između performansi i dometa.

“Danas taj električni motor nije ono što bi mi želeli da bude. Količina energije koja se u njega može “upakovati” jednostavno nije dovoljna. Glavni izazov u tehničkom smislu jeste postići ciljane performanse i težinu”, naveo je on.

Pijerluiđi Zampieri - Ducati

Da li je pravi trenutak za elektične motore? 

Zampieri je dodao i da se postavlja pitanje da li je sada pravi trenutnak za električne motore. Naveo je da bi taj proizvod bio plasiran na relativno malom tržištu, te da još uvek nije pravo vreme za tako nešto.

Sa sličnim problemom se Ducati suočio i pre par godina kada je došlo vreme da se zameni V-twin super motor, odnosno da se pojačaju njegove performanse. Rešenje je predstavljeno u formi V4. Na pitanje da li će kupci ceniti električni motor, Zampieri je rekao sledeće. “Ljudi danas žele V4. Pitanje je šta će želeti sutra, prekosutra, za par godina od danas? Jednog dana će oni hteti električni Ducati, to je sigurno. Samo je teško odrediti kada će taj dan doći. Mi već imamo ideju “savršenog električnog motora”.

Drugi problem kompanije Ducati je naravno, održati živim san “Italijanskog pastuva” – motora koji je agresivan, brz i uzbudljiv za vožnju. “Kreiranje takvog motora zahteva naporan rad, ali shvatiš da je sve vredelo kada dodaš gas. Električni motori nemaju to “nešto”, tu iskru”, naveo je Zampieri.

“Veliki je to izazov, ali sam uveren da možemo kreirati električni motor koji je pravi Ducati”, zaključio je Zampieri.

Ducati

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery