AktuelnoVesti

BMW sistemi asistencije u vožnji

2.65KPregleda

BMW Driving Assistant View

Sistemi za asistenciju u vožnji postali su nezamenljiv deo savremenog automobila, dok nas u budućnosti sasvim sigurno očekuje dalji razvoj u kome će upravljanje vršiti sam automobil. U zavisnosti od sistema potrebna aktivnost vozača biće sve manja, sve dok se u potpunosti ne ukine. Sistemi asistencije olakšavaju vožnju, nude dodatni komfor i sigurnost, i ponašaju se kao prava praktična podrška.

Prva vožnja: BMW 2 Series Gran Coupe M235i i 220d

Senzori koje vozilo poseduje imaju mogućnost prenošenja informacija o ograničenju brzine, rastojanju od drugih vozila učesnika u saobraćaju, a tu su i GPS i, naravno, navigacija.

Već postoje sistemi koji ne samo da upozoravaju na opasnost, već dodatno pružaju potpunu aktivnu podršku u upravljanju vozilom. Primera radi, tokom dugih monotonih vožnji ili u nekim kritičnim situacijama, sistemi koče ili ubrzavaju vozilo i pružaju aktivne “impulse“ u upravljanju kako bi se izbegla potencijalna nezgoda. Drugi sistemi su tu kao podrška manevrisanju ili parkiranju.

Kada je u pitanju BMW Driving Assistant View to je sistem koji predstavlja asistenciju 3D prikazom vožnje.

Sva BMW vozila proizvedena nakon jula 2019, koja u opremi poseduju softver “Driving Assistant Professional”, imaju i sistem 3D prikaza situacije na putu. Ovaj sistem prikazuje vozilo i njegovu okolinu odnosno objekte oko njega na centralnom delu svog displeja. Sastoji se od bazičnog 3D prikaza vozila, površine kretanja, saobraćajnih traka, animacije i dodatnih elemenata. Radi bolje perspektive sistem prikazuje i horizont.

Vozačev automobil je na prikazu statičan dok se površina kreće i simulira kretanje, što omogućava brže i sporije kretanje i unapred i unazad. Sistem prikazuje realno kretanje i ponašanje učesnika u saobraćaju i to do 5 različitih vozila.

Ovaj sistem poseduje:

  • Opciju praćenja saobraćajnih traka;
  • Detekciju napuštanja saobraćajne trake;
  • Asistenciju volanom;
  • Opciju prepoznavanja različitih tipova vozila, od manjih ili većih automobila i kamiona sve do motocikala;
  • Opciju upozorenja na sudar otpozadi;
  • Vizuelno upozorenje na vozilo u “mrtvom uglu“;
  • Adaptivni tempomat sa asistencijom vozila u traci.

BMW Srbija

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery