AktuelnoVestiZanimljivosti

BMW serije 5 E39 V8 u poteri za maksimalnom brzinom (VIDEO)

8.71KPregleda

Nakon Honde Prelude, još jedan voljeni klasik se našao na nemačkom autobanu u poteri za maksimalnom brzinom.

 

Između 1995. i 2003., BMW serije 5 E39, bio je u ponudi s ni manje ni više nego tri V8 verzije. 

 

Dotična tri modela su posedovala različite varijacije pripadnika M62 porodice motora, s tim što je naravno najmoćniji bio S62 u M5 s 400 ks. S druge strane spektra je 535i, s agregatom radne zapremine 3,5 litara, koji je isporučivao 235 konja, da bi 1998. ovaj motor bio zamenjen nešto snažnijom verzijom M62. Uprkos tome što je najslabiji među V8 E39 modelima, 535i je veoma sposobna mašina.

 

Upravo se ovaj model našao u rukama TopSpeedGermany kanala na YouTubeu, i to u klipu u kojem je glavni protagonista 535i iz 1996. Automobil o kojem je reč je svoj pun potencijal pokazao na nemačkom „autobanu“, a radi se o primerku s petostepenim menjačem, koji snagu šalje na zadnje točkove.

 

Čak i po današnjim standardima, ovaj premijum sedan deluje prilično okretno. Naravno, ne radi se o „raketi“ po pitanju ubrzanja iz stanja mirovanja, ali od 100 do 200 km/h međuubrzanja su mu odlična, što može da se zahvali „visokoturažnom“ motoru. Najviša brzina koju smo mogli da detektujemo u videu iznosi oko 250 km/h (pri 6.000 o/min).

 

Interesantna stvar oko ovog motora je njegova potrošnja goriva. Mada ne možemo da vidimo očitavanja putnog računara, možemo da uočimo nivo goriva u rezervoaru. Na početku klipa, bio je napunjen do otprilike četvrtine, da bi gotovo u potpunosti nestalo goriva do kraja vožnje. Izgleda da je devet minuta dinamične vožnje na „autobanu“ bilo „skupo iskustvo“ za vozača serije 5 E39, pogonjenog V8 motorom.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery