AktuelnoNautikaVesti

Avioni još uvek ne mogu da poleću i sleću na najveći svetski nosač aviona (VIDEO)

7.69KPregleda

USS „Gerald R. Ford“, najskuplji i najveći nosač aviona na svetu, ujedno i najveći ratni brod na svetu na planu deplasmana, i dalje nije osposobljen za sletanje i poletanje aviona.

 

Tri godine nakon isporuke i dve godine nakon što je trebalo da bude u potpunosti operativan, nosač aviona vredan 13,2 milijarde dolara i dalje nije u funkciji, blago rečeno.

 

 

Za razliku od starijih plovila ovog tipa, koji koriste parom pokretane katapulte za propulziju i hidraulički motor sa zaustavnim zupčanikom za zaustavljanje, „Ford“ koristi visokotehnološki elektromagnetski sistem za lansiranje letelica (EMALS) i napredni zaustavni zupčanik (AAG) za njihovo zaustavljanje. Nijedan od ovih sistema ne radi kako treba.

 

Čovek iz Pentagona zadužen za testiranje tehnologije napominje da bi EMALS sistem trebalo da izvrši 4.166 lansiranja između dva operativna otkaza. Za sada, sposoban je da kompletira samo 181 ciklus, što je registrovano tokom 3.985 lansiranja i sletanja koji su bili deo analize. AAG sistem je takođe problematičan po pitanju pouzdanosti, jer je uspevao u proseku da izvrši 48 zaustavljanja između dva operativna otkazivanja, što je znatno ispod onoga što se zahteva.

 

 

Problem s „lošom pouzdanošću“ sistema ostaje konsistentan u odnosu na nalaze iz prošlogodišnjih testiranja. Međutim, krajem 2018., kapetan Dž. Dž. Kamings, komandant „Forda“, za medije je izjavio da je većina problema rešena.

 

Po izveštaju Pentagonovog čoveka, Roberta Belera, ova dva problema nisu jedina koja muče ovaj gigantski nosač aviona, koji je prvi u novoj klasi američkih ratnih plovila. Radovi su i dalje u toku na instalaciji i sertifikaciji liftova za municiju. Samo šest od 11 „naprednih liftova za naoružanje“, koji podižu municiju iz donjih nivoa je trenutno operativno, mada je trebalo da svi budu u funkciji s isporukom 2017.

 

S izgradnjom koja je startovala 2005., „Ford“ je imao nekoliko odlaganja i propuštanja rokova. Konačno, kada ga je u službu pustio predsednik Tramp, trebalo je da bude u potpunosti operativan 2018.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery