Vesti

Audi razmišlja da konstruiše R8 model orijentisan na vožnju po trkačkoj stazi!

Takav model bi bio inspirisan GT3 modelima i imao bi pogon na zadnjim točkovima

Audi Sport R8
2.25KPregleda

Audi Sport razmišlja o konstrukciji ekstremnije varijante modela R8. Ta varijanta bi zadržala status automobila legalnog za javne puteve, ali bi prošla kroz brojne vizuelne i mehaničke modifikacije.  

Audi Sport R8

Takav model bi nastavio tamo gde je stao R8 RWS. On bi bio konkurencija automobilima kao što su Mercedes-AMG GT (R) Black Series. Mogućnost kreiranja takvog modela najavio je šef odeljenja koje se bavi proizvodnjom performantnih automobila kompanije Audi, Oliver Hofman.

“Imamo neke dobre ideje za ekstremniji R8 model. Jedna stvar koja bi svakako bila obavezna za taj model jeste to da može da se vozi po ulicama.”, rekao je on samo dan pre nego što je model R8 LMS GT3 pobedio na trci “24 časa Nirburgringa”.

“Agregat trkačkog modela je gotovo identičan agregatu automobila legalnog za vožnju po javnim putevima. A svi znamo da se taj agregat u više navrata dokazao sa najvišim ocenama. Međutim, odlučili smo da angažujemo neke GT3 vozače koji će za nas testirati šasiju. Na primer, Frenk Stipler testira naš GT3 automobil, ali on za nas testira i druge automobile na Nirburgringu”, rekao je Oliver Hofman.  

Uprkos očiglednoj želji da kreira verziju modela R8 koja će biti orijentisana na staze, Olifer Hofman je istakao činjenicu da taj model neće dobiti neku veliku dodatnu snagu. Razlog za to je taj što Audi Sport ne želi da elektrifikuje atmosferski 5,2-litarski V10 agregat. Bar ne u ovoj generaciji modela R8. Umesto toga, to odeljenje će biti fokusirano na unapređenje šasije, vešanja, upravljanja i kočionog sistema.

S obzirom da je druga generacija modela Audi R8 predstavljena 2015. godine, te da je osvežena verzija predstavljena prošle godine, jedna ovakva ekstremnija varijanta bi bila sjajan način za oproštaj. Naime, već se spekuliše o nasledniku modela R8. Sudeći po tim spekulacijama, on će imati potpuno električni pogonski sklop, i naravno, još veću snagu.

Audi Sport R8

Druge vesti iz Ingloštata

Sa druge strane, Hofman je potvrdio i da uprkos uspehu modela R8 RWS, drugi Audi RS modeli neće dobiti pogon na zadnjim točkovima. Oni čak neće dobiti ni modifikovani Quattro AWD sistem koji bi bio sličan BMW-ovom xDrive sistemu. Naime, xDrive sistem modelu BMW M5 omogućava da pritiskom dugmeta dobije pogon samo na zadnjim točkovima. Takođe, pritiskom istog tog dugmeta, BMW M5 ima pogon na svim točkovima.

Hofman je priznao i da će se nedavno predstavljenom SQ8 TDI modelu uskoro pridružiti i RS Q8. Taj model će biti najperformantniji SUV proizvođača iz Ingloštata.

Napomena: Na fotografijama je Audi R8 LMS GT3

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery