AktuelnoVesti

Air France ACT program

841Pregleda

Air France smanjio emisiju CO2 za 45% na svoja dva leta

 

Avio-kompanija Air France je 13. aprila objavila svoj Air France ACT program za smanjenje emisije ugljen-dioksida kojim je kao cilj proklamovala za 30% manju emisija CO2 po putniku po kilometru do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu, odnosno 12% manju emisija CO2 u apsolutnom iznosu.

 

 

Već 3. i 4. maja kompanija je izvela dva leta koja su gotovo prepolovila emisiju ugljen-dioksida, dokazujući da se ovaj cilj može postići i da su usvojene metode dekarbonizacije primenljive.

 

 

Na letu za Montreal 3. maja korišćen je avion Airbus A350, dok je 4, maja na letu za Lisabon korišćen Airbus A220.  Ovi avioni najnovije generacije troše do 25% manje goriva od aviona prethodne generacije i zagađenje bukom smanjuju za trećinu. Trenutno ovi avioni čine 7% Air France-ove flote, dok će do 2030. činiti čak 70%. Kako bi to postigao, Air France će od danas do 2025. godine ulagati milijardu evra godišnje u obnavljanje flote.

 

 

Na letu za Montreal je korišćeno 16% održivog vazduhoplovnog  goriva (SAF), a na letu za Lisabon 30% SAF-a. Trenutno se, prema važećim propisima, na letovima iz Francuske koristi tek 1% ovog goriva.  SAF, odnosno nefosilna goriva proizvode se od biomase kao što je korišćeno jestivo ulje. Ova goriva ne utiču na prehrambeni lanac i dopuštaju prosečno smanjenje emisije CO2 od 80% u poređenju sa konvencionalnim gorivom. Na ova dva leta su primenjene i tehnike eko-pilotiranja koje znače upotrebu samo jednog motora i optimizaciju putanje leta u realnom vremenu. Korišćenje ovih metoda omogućilo je smanjenje emisije ugljen-dioksida od blizu 45% na svakom od dva leta.

 

 

 

Ova dva leta deo su „Skyteam Sustainable Flight Challenge“ inicijative koja ima za cilj da podstakne sve članice Skyteam alijanse na ekološki odgovorne letove od 1. do 14. maja 2022. godine.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery