Vesti

Toyota se protiv krađe automobila bori suzavcem!

Japanski proizvođač automobila je patentirao sistem koji prepoznaje svaki pokušaj krađe automobila i lopova poprska suzavcem!

Toyota/Patent
432Pregleda

Toyota je prošle nedelje patentirala sistem raspršivanja mirisa koji u kabinu automobila ispusta prijatne arome, ali i suzavac, ako detektuje da neko pokušava da ukrade vozilo.

Toyota/Patent

Naime, Toyota je patentirala sistem koji prepoznaje korisnike vozila i koji u kabinu automobila ispušta prijatne mirise. Sistem radi tako što detekuje mobilni telefon vozača ili suvozača. Na taj način se ispuštanje mirisa može aktivirati i neposredno pre ulaska vozača u automobil.

Međutim, to nije ono što je privuklo najviše pažnje kod ovog patenta. Naime, ako sistem detektuje da neko nepoznat pokušava da pokrene vozilo, ovaj sistem u kabinu prska suzavac!

Nije nikakva novina da proizvođači automobila instaliraju sisteme koji ispuštanjem mirisa čine vožnju prijatnijom. Međutim, ovo je prvi put da je neki proizvođač automobila od tog sistema napravio jednu vrstu oružja.

Dok bi se potencijalnim vlasnicima automobila opremljenog ovim sistemom mogla svideti ideja da tokom vožnje osete svoju omiljenu mirisnu notu, veliko je pitanje kako bi reagovali na to što se negde u ventilacionom sistemu vozila nalazi potencijalno veoma opasan suzavac.

Šta ako sistem pogreši i umesto lopova, suzavcem poprska vlasnika automobila. Ili šta ako se u slučaju nezgode suzavac dospe u kabinu? Tako nešto bi sigurno stalno bilo na umu vozača.

Naravno, to što je Toyota patentirala ovaj sistem, ne znači automatski da će se on u automobilima naći.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

Toyota/Patent

Ostavite komentar