AktuelnoTehnologijaVesti

Veštačka inteligencija vodi ljudsku posadu na Mesec

1.34KPregleda

Nema sumnje da veštačka inteligencija predstavlja  pravi put kada je reč o napretku čovečanstva.

 

Ljudi imaju naviku da zagrizu više nego što mogu da progutaju i upuste se u smele projekte koji prevazilaze mogućnosti njihovog intelekta.

 

Jedan od takvih projekata je Artemis program lunarnog istraživanja. Kasnije u toku ove godine, prvi let na Mesec u okviru duže serije će biti izveden bez posade, da bi se testirale performanse, životna podrška i sistemi komunikacije.

 

Zatim, 2023., astronauti će se uputi na Zemljin prirodni satelit, ali neće sletati, da bi tek u Artemis III misiji i ljudsko stopalo konačno stupilo na površinu Meseca, nakon decenija odsustva (ili možda zaista po prvi put, kako mnogi veruju).

 

Ključna za uspeh misija je kapsula pod imenom Orion. Osmišljena u laboratorijama kompanije Lockheed Martin, Orion je zapravo svemirska letelica koja će obezbediti da astronauti pristignu na svoju destinaciju zdravi i čitavi, a zatim se vrate na Zemlju.

 

Tokom razvoja Oriona, Lockheed Martin je iskoristio veliki broj naprednih tehnologija, uključujući nešto pod nazivom „System Invariant Analysis Technology“ (SIAT), a zapravo se radi o veštačkoj inteligenciji koju je razvio NEC Corporation.

 

SIAT je korišćen tokom testiranja kapsule Orion, da bi „analizirao količinu podataka bez presedana“, koji se generišu tokom procedura. Šta „bez presedana“ zapravo znači? Uzimajući u obzir činjenicu da SIAT mora da pročešlja podatke koji dolaze iz 150.000 senzora i završi s uspostavljanjem „preko 22 milijarde logičkih odnosa za analizu“, jasno je da se zaista radi o velikom poslu.

 

Ovaj sistem se generalno koristi kao alat za analiziranje ponašanja sistema i detektovanja nepravilnosti. Onog momenta kada se one ustanove, primenjuju se solucije koje kreira veštačka inteligencija.

 

Uvidevši uspeh ove tehnologije s Orionom, Lockheed Martin je na početku meseca objavio potpisivanje ugovora s NEC-om, koji će omogućiti da se SIAT koristi dalje u okviru razvoja programa Artemis, ali nije precizirao o čemu se konkretno radi.

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Nema nimalo sumnje da bi to bilo zaista po prvi put. Jer ono su bili smešno naivni filmovi ali narod je tad bio zaista naivan.
    A sad ćemo videti da li će koristiti specijalne efekte ili će probati ovaj put za stvarno.
    Kinezi su nedavno radili specijalne efekte i niko nije smeo reč da im kaže, jasno je jer su prvo to radili ameri.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery