Sajam automobila i motocikala u Beogradu

U Beogradu je predstavljen i „Evropski automobil godine“ – Jaguar I-Pace!

Prvi potpuno električni SUV britanskog proizvođača

Jaguar I-Pace
2.03KPregleda

Na Sajmu automobila u Beogradu, danas je premijerno predstavljen i model Jaguar I-Pace. Reč je o prvom potpuno električnom automobilu britanskog proizvođača, koji je veče uoči početka ženevskog sajma automobila dobio titulu „Automobil godine u Evropi za 2019.“!

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace je prvo potpuno električno vozilo kompanije Jaguar. On koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh. Prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 kilometara. Nedavno je ovaj model prešao 370 kilometara sa jednim punjenjem u realnim uslovima, a više o tome pročitajte ovde.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta. To ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju desetak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace poseduje dva elektromotora, svaki na po jednoj osovini automobila. Ovi elektromotori ukupno razvijaju 400 konjskih snaga i 696 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva 4 točka. Koficijent otpora vazduha je 0,29, a I-Pace iz mesta do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi.

Jaguar I-Pace

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery