Vesti

Opel i Vauxhall ponovo profitabilni!

Posle 20 godina!

Opel profitabilan nakon 20 godina
2.08KPregleda

Nakon skoro dvadeset godina bez značajnog profita, Opel i Vauxhall su konačno ponovo postali profitabilni pod vlasništvom PSA grupacije. General Motors je prodao ove brendove francuskom koncernu 2017. godine.

Opel profitabilan nakon 20 godina

Naime, nemački brend i njegova „sestrinska“ britanska marka Vauxhall su prošle godine ostvarili profit od 859 miliona evra. Ovaj rezultat još više dobija na težini ako se zna da je Opel poslednjih 5 meseci 2017. (pošto je prešao iz ruku General Motorsa u vlasništvo PSA) poslovao sa gubitkom od oko 180 miliona evra.

Čak ni zvaničnici PSA grupacije nisu očekivali da će Opel i Vauxhall postati profitabilni ovako brzo. Zapravo, predstavnici Opela su predvideli povratak profita tek za 2020. godinu.

Nekoliko godina pre nego što je njihov vlasnik postala PSA grupacija, Opel i Vauxhall su bili na putu finansijskog oporavka. Međutim, uprkos tome, GM kao da je jedva čekao da ih se otarasi. To je i učinjeno 1. avgusta 2017. godine.

Odmah nakon preuzimanja ovih kompanija od GM-a, izvršni direktor PSA grupacije, Karlos Tavarez je otpustio 3.700 radnika iz postrojenja u Nemačkoj. Pored toga, on je „premestio“ 2.000 radnih mesta iz Ruselshajma u Francusku. Te i druge mere su ubrzale put finansijkog oporavka, i dovele do ostvarenja značajnog profita po prvi put nakon dvadeset godina.

Opel profitabilan nakon 20 godina

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery