AktuelnoNautikaVesti

Nautika: Sajam Internautica 2023. Portorož

2.59KPregleda

Prvi ovogodišnji nautički sajam u Portorožu, nekoliko sjajnih zvezda pod tmurnim oblacima recesije

 

 

Najveći slovenački ali i jedan od najstarijih nautičkih sajmova na Jadranu, Internautika u Portorožu ovog vikenda se vratio na scenu nakon četiri godine odsustva.

 

 

 

Kako su organizatori Internautice u Marini Portorož, rekli, vodeći program uključuje premijere brojnih sportskih čamaca, jahti, jedrilica i čamaca na naduvavanje.

 

 

 

 

Naš sagovornik, legenda nautičkog dizajna Japec Jakopin (J&J Design) tome dodaje da je nautika jedna od bitnijih industrijskih i komercijalnih poluga Slovenije sa preko 150 miliona evra prihoda koja zapošljava oko 1.500 radnika.

 

 

 

Osim plovila, Internautica 2023. je predstavila ponudu kampera nekoliko evropskih proizvođača, nautičku opremu ali i automobile poput Land Rover Defendera koji su „nokat i meso“ sa nautikom.

 

 

 

 

Osetno manje izlagača iz oblasti plovila nego ikada do sada, prilično kvari utisak ove dobro organizovane izložbe, potvrđujući samo činjenicu da su sajmovi po svemu sudeći prošlost ali i da dolazeća ekonomska kriza i rast kamata značajno utiču na nautičku bazu, dakle manja i srednja plovila.

 

 

 

 

Od izlagača posebno treba izdvojiti trenutno tehnološki najnapredniji evropski brend Green Line koji je u Portorožu prikazao deo svoje hibridno-električnie ponude, uključujući i premijerno predstavljanje modela Greenline 48 Fly koji košta od 700.000 evra pa na više.

 

 

 

Brend koji iskusni nautičari prepoznaju po odličnim performansama, retro dizajnu i kvalitetu izrade, Monachus iz Splita je u Portorož doplovio sa „admiralskim“ brodom sajma, Monachus 70 (oko 2.1 milion evra) dok je značajnu pažnju privukao i njihov novi „lobster“ Monachus Isa 45. 

 

 

 

 

I za kraj ovog kratkog izveštaja iz Portoroža ostavljamo jedrilicu koja je „ukrala“ ceo šou, Pegasus 50. 

 

 

 

 

Ovaj 15 metarskih okeanski krstaš, dolazi iz istoimenog brodogradilišta u Sloveniji, sa do sada 6 precizno i ručno proizvedenih modela koji odišu jedriličarskim šarmom, inovativnim rešenjima i autonomijom sposobnom da prejedri sve okeane.

 

 

 

 

 

Ako tražite brod za beg na put oko sveta i od svega što nas okružuje u ova vremena, onda je on pred vama. Ako imate još tačno milion evra planiranih za trošak i kupovinu slobode, onda je Pegasus 50 pravi izbor. 

 

 

 

Naravno, već sledećeg vikenda u nedelju od 11.30 na NovaS stiže detaljan TV izveštaj iz nautičke produkcije Vrele Gume koji su potpisali Lidija i Miodrag Piroški.

 

 

BONUS VIDEO: Beogradski sajam nautike 2023. 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery