Vesti

Honda radi na novoj BEV platformi!

Najavljen je i sportski, električni automobil sa pogonom na zadnjim točkovima i idealnom raspodelom težine!

Honda BEV platforma
1.34KPregleda

Honda je iskoristila Goodwood festival brzine da nam predstavi svoj električni hečbek model po imenu Honda-e. Međutim, ovaj japanski proizvođač radi na novoj BEV platformi na kojoj će biti bazirana i druga, veća električna vozila.

Honda BEV platforma

Ova platforma je najavljena početkom ovog meseca. Ona će biti fleksibilna i moći će da podupire različite tipove karoserije i baterije. Takođe, ona će biti dostupna sa pogonom na svim točkovima.

Fleksibilna priroda ove platforme obećava niže troškove razvoja velikog broja vozila koja će na njoj biti bazirana. Ti modeli će osim platforme, deliti i pojedine komponente, što će takođe doprineti manjim troškovima.

Predstavnici kompanije Honda nisu zalazili u detalje, ali se sada pojavila informacija da će nova platforma biti gotova do 2025. godine, te da će na njoj biti bazirani modeli od krosovera do sedana. U tim spekulacijama se navodi i da će modeli bazirani na ovoj platformi imati elektromotor montiran na zadnjem delu i pogon na zadnjim točkovima kao standard.  

To što će pogon biti na zadnjim točkovima je svakako interesantno. Međutim, možda je još zanimljivija činjenica da će modeli bazirani na BEV platformi imati savršeno 50:50 raspodelu težine. Kako se navodi, to je plan kompanije Honda koji podrazumeva fokus na sportskoj dinamici vožnje.

Još uvek nema nikakvih zvaničnih detalja, ali je jedan od ljudi iz kompanije, Aiumu Matsu, naveo da će na ovoj arhitekturi biti postavljeni modeli iz C i D segmenta.

Osim najave nove platforme, Honda je otkrila i svoj dvomotorni hibridni sistem koji će se naći u malim vozilima.

Honda BEV platforma

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery