AktuelnoVesti

EU zahteva od Italije da kazni FCA zbog manipulacija na dizel motorima

1.54KPregleda

Evropska komisija je pozvala Italiju da odredi kazne za Fiat Chrysler zbog korišćenja zabranjenog softvera za lažiranje emisije izduvnih gasova.

 

Poruka koja je poslata 2. decembra 2021., naredni je korak u okviru procedure koja je pokrenuta u maju 2017.

 

Za one koji imaju dobro pamćenje, ovo i nije neko iznenađenje, ali da podsetimo, maja 2017. Fiat Chrysler Automobiles je optužen za korišćenje „poništavajućih“ uređaja, uz pomoć kojih se manipuliše kontrolnim sistemima emisije izduvnih gasova na dizel motorima. U međuvremenu, FCA je s PSA grupom formirao Stellantis, ali to ne znači da je problem od pre četiri godine jednostavno nestao, bar ne iz perspektive Evropske komisije.

 

Nažalost, glasnogovornici Stellantisa nisu bili dostupni za komentar u vezi s najnovijim dešavanjima, kao ni predstavnici italijanskog Ministarstva saobraćaja. Trebalo je da potonji odgovore na tvrdnje policije u vezi s varanjem Fiat Chryslera na testiranja emisije izduvnih gasova.

 

Od 2014. do 2016., modeli FCA s dizel motorima, bili su pod lupom, a taj slučaj je već bio aktuelan u SAD, gde je američko Ministarstvo pravde planiralo da podnese tužbu protiv kompanije, da bi 2019. došlo do poravnanja.

 

U Americi su sporna vozila bila Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram 1500, pogonjeni 3,0-litarskim dizel motorima. Fiat Chrysler Automobiles je nadoknadio štetu vlasnicima tih modela u SAD, a svaka pogođena jedinica je morala besplatno da bude „popravljena“, da bi se osiguralo da na vozilu nema bilo kakvih nelegalnih sistema i da je ono u skladu s regulativom.

 

S druge strane Atlantskog okeana, Evropska komisija želi da država Italija kazni konglomerat, jer obavezno povlačenje na korektivnu intervenciju naređeno od strane države nije dovoljna nadoknada za pogođene vlasnike.

 

Italijanske vlasti sada imaju dva meseca da odgovore na zahtev Evropske komisije i da preduzmu neophodne mere. Ukoliko se Italija ne povinuje zahtevima, komisija može da prenese slučaj na Evropski sud pravde, što podrazumeva strože kažnjavanje, ukoliko se utvrdi da je ono potrebno.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery