Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 03.09.2017.

Top lista avgust 2017.

579Pregleda

Mazda CX-5 automobil meseca

Šta smo sve testirali u avgustu i koje su ocene automobili zaslužili

Preko dve decenije novinarskog iskustva, osam objavljenih testiranih automobila tokom proteklog meseca zaslužuju specijalno izdanje Retrovizora.

Na ovom mestu, početkom svakog meseca analiziraćemo i rangirati modele koje smo vozili u prethodnom mesecu.

Testirani automobili će biti rangirani po broju bodova koje su dobili tokom testiranja a koji su na kraju pretvoreni u završne ocene uz naravno komentar najvažnijih utisaka.

Za početak malo statistike.

U prethodnom mesecu smo za potrebe objavljenih testova automobila prevalili prema dnevniku testiranja ukupno 8.420 kilometara.

Na našim test etapama natočili smo 550 litara EKO goriva, što znači da smo u proseku trošili oko 7 litara na stotinu pređenih kilometara. Nešto manje nego prethodnih meseci ali obrazloženje postoji u dva potpuno električna automobila sa kojima nismo svraćali na pumpe.

Električni automobili su za pređenih oko 1.200 testnih kilometara u avgustu potrošili oko 200 kw/h električne energije ili oko 10 evra.

Na kasi JP Putevi Srbije ostavili smo 9.260 dinara, i to bez popusta za ENP (Elektronska Naplata Putarine) klijenta. Za isto vreme, „Hrvatske autoceste“ su nas za korištenje istovetnog ENC (Elektronska Naplata Putarine) častile sa 21,74% popusta prilikom svakog prolaza kroz njihove naplatne rampe.

U medijsko – produkcijskom poslu, da bi čitaocima i gledaocima preneli što vernije sve naše utiske snimili smo desetine sati video materijala uz gotovo hiljadu fotografija koje smo plasirali kroz TV, WEB, društvene mreže, YT,…

Međutim sve je to statistika jednog ozbiljnog posla. Kako su tehnika i srce „videli“ testirane modele u prethodnom mesecu, to je ipak stvar iskustva, profesionalnosti i ako hoćete objektivnosti koja nema premca u ovim našim vodama gde se većina lažno predstavlja za „kavurmu i kilo čvaraka“.

Naša tabela testiranih modela izgleda ovako:

1. Mazda CX-5 CD180 ( 4.482 ) Za najviše osvojenih test poena zaslužni su njen dizaj, kvalitet i agregat. Da nije bilo „kiksa“ po pitanju prostranosti i udobnosti, CX-5 bi odneo mnogo uverljiviju pobedu.

2. VW Golf 1.0 TSI (4.417) Možda je Golf sa svojih 999 kubika motora mnoge iznenadio dobrim ocenama, ali je i dokazao da ujednačenost svakog elementa ovog automobila nema trenutno konkurenciju. Bez oscilacija u svim aspektima dovodi ga u sam vrh top liste.

3. VW Amarok 3.0 TDI (4.335) Još jedan Volkwagen u „Top 3“ nije slučajan. Najnovija verzija VW pick up modela je ocenjena i posmatrana upravo kroz prizmu kvaliteta, upotrebljivosti i napretka koju je donela ovoj klasi. U svojoj kategoriji je trenutno bez premca

4. Smart Cabrio Elektric Drive (4.320) Simpatije je pobrao pre svega zbog svoje upotrebljivosti, praktičnosti i ekonomičnosti. Da je kvalitetnijeg enterijera ocena bi bila ubedljivija. Stil je ono čime nas je oduševio.

5. Peugeot 5008 2.0 BlueHDi (4.261) „Galski pevac“ koji nedvosmisleno zaslužuje mnogo viši plasman. Njegov hendikep je što su ocene usklađene sa EU kriterijumima Perice Rajkovića što znači da je dobar deo ocena prilagođen eksploataciji u megapolis gradovima poput Pariza. Kako bilo, odlično se nosi sa konkurencijom pre svega po pitanju motora, udobnosti, unutrašnjeg prostora. Nedostatak integralnog pogona u SUV klasi mu je oduzeo najviše poena.

6. BMW i3 (4.256) Iznenađujuće zanimljiv i okretan električni automobil koji najavljuje budućnost elektromobilnosti. Uz odlične performanse zaslužuje sve pohvale za svoju sve veću autonomiju kretanja.

Ipak, pre svega zbog „ekološke klopke“ zvane astronomska cena i loših ocena obloge enterijera izgubio je mnogo poena za bolji plasman.

7. Renault Captur 1.5 dCi (4.100) Još jedan od modela koji je prošao „toplog zeca“ kroz ocenjivanje Perice Rajkovića. Ipak kako kaže Perica, od ponavljača Captur je postao model za uzor klase. Usavršen u svakom segmentu uz nekoliko velikih nedotataka. Osetljiva karoserija na gradska „kuckanja“, doboš kočnice i visoka cena su elementi za koje nas test doajen nije imao milosti.

8. Dacia Duster 1.5dCi (4.090) Kako kaže jedan komentar, „Duster je zastareo automobil ali je za nas PUNA ŠAKA BRADE“. Na testu otkrivamo da je Duster suštinski upotrebljiv automobil sa sjajnim dizel agregatom. On je prilagođen teškim uslovima eksploatacije uz evidentan manjak stila. Zastarela tehnologija, jeftini materijali i astronomska cena testiranog modela, čvrsto su ga zakucali za dno ocena testiranih automobila u prethodnom mesecu.

Idemo dalje. Na testu su Range Rover Velar, Saat Ibiza, Mazda 2, Citroen C3,…

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery