AktuelnoMotoGP

Suzuki želeo Rosija u timu, umesto toga potpisao s Davideom Briviom

1.13KPregleda

Suzuki je nameravao da „ugrabi“ Valentina Rosija od Yamahe kada se vratio u MotoGP 2015., ali umesto popularnog „Doktora“, u tim je stigao Davide Brivio, što će se kasnije pokazati kao pun pogodak

 

Sedmostrukog šampiona „kraljevske klase“ kontaktirao je Suzuki 2015., kaže Brivio, sa željom da im se pridruži u okviru povratka u MotoGP. U međuvremenu, japanski tim s ovim Italijanom na čelu, šokirao je moto zajednicu osvajanjem titule, da bi Brivio ovog meseca najavio odlazak i prelazak u Alpine F1 tim, ujedno obelodanivši neke detalje koji su se odigravali „iza scene“ tokom perioda dok je bio na čelu japanskog tima.

 

Brivio je otkrio da se pridružio Suzukiju kao tim menadžer zahvaljujući originalnom pristupu – putem Facebooka, preko kojeg ga je kontaktirao vođa projekta, Šiniči Sahara. Naime, Japanac je bio zainteresovan da li bi Rosi, čiji je Brivio tada bio šef, prešao iz Yamahe u Suzuki, nakon trogodišnjeg odsustva japanskog tima iz elitne serije.

 

 

Budući da je Rosi odbio ponudu, Suzuki je započeo pregovore s Briviom, vezano za njegov povratak u ekipu, nakon što je s Yamahom osvojio nekoliko titula tokom perioda dok su za taj tim vozili Rosi i Lorenco.

 

„Vođa Suzukijevog projekta, Šiniči Sahara, kontaktirao me je putem Facebooka, što je bilo čudno, jer ga ja ne koristim. Doduše, imam profil, ali ga ne koristim. Čak i ne znam kako se to radi, evo i sada. Međutim, video sam obaveštenje i pogledao u poruke.

 

Video sam Saharino ime i pročitao da on želi da se informiše o budućim planovima Valentina Rosija. On mi je rekao da Suzuki želi da se vrati u MotoGP 2014. i pitao je da li bi Rosi bio dostupan da se trka za njih.

 

Razgovarao sam s Valentinom, ali on nije bio zainteresovan da vozi za Suzuki, tako da sam ljubazno preneo Sahari Rosijev odgovor.

 

 

Nakon toga malo smo razgovarali, da bi me Sahara pitao, da ukoliko bi začeo tim u Italiji, da li bih bio zainteresovan da se pridružim? Odgovorio sam potvrdno, tako da smo započeli saradnju 1. aprila 2013.“

 

Da li bi Valentino Rosi profitirao na prelasku u Suzuki?

 

S titulama osvojenim s Hondom i Yamahom, zaista bi bilo sjajno da je „Doktoru“ to pošlo za rukom u još jednom, trećem timu. Bio bi to svojevrstan „trijumvirat“, „het-trik“, ali momenat nije bio „onaj pravi“, nažalost.

 

Naravno, pitanje u vezi s tim da li bi Rosi mogao do titule sa Suzukijem je krajnje hipotetičko, tako da se na njemu ne vredi previše zadržavati, jer se sve svodi na „šta bi bilo kad bi bilo?“ (i ako bi bilo?). Ipak, pošteno je reći da su s Briviom kao kormilarom tima, šanse za pobedama konstantno rasle, sve dok konačno nije došlo do prvog trijumfa nakon povratka, koji je ostvario Maverik Vinjales 2017.

 

 

S tim u vezi, s obzirom na fazu karijere u kojoj se nalazio, Rosi bi imao veliki uticaj na razvoj GSX-RR paketa, što bi pre odmoglo nego pomoglo njegovim timskim kolegama. To bi sprečilo vozače poput Vinjalesa da ostave svoj pečat kao autsajderi u timu koji namerno nikada nije stvorio hijerarhiju među vozačima, što bi Rosi svakako zahtevao, naravno u svoju korist.

 

Mnogi smatraju da je upravo to odsustvo vozača „broj 1“ i „broj 2“ pomoglo Suzukiju da evoluira u šampionski tim, s pobedama koje su uknjižili Vinjales, Aleks Rins i Đoan Mir, dečaci koji su dobili šansu da se trkaju bez ograničenja i autoriteta koji bi ih „stavljali na mesto gde pripadaju“.

 

 

Pored toga, Suzuki verovatno ne bi došao do titule, jer Rosi u datom periodu nije bio u poziciji da se bori za nju, tako da je u suštini sve ispalo dobro za japanski tim.

 

S druge strane, „šuška se“ da bi Suzuki mogao na kraju da dobije čoveka kojeg je želeo. Naime, ukoliko se ostvare planovi za formiranjem satelitskog tima 2022., a Rosi se penzioniše 2021. kao što se najavljuje, uz ulazak njegovog VR46 Sky tima u MotoGP do 2022., o čemu se takođe priča, zvezde bi mogle da se slože, te da na kraju dobijemo tim iz snova – „Rossi Suzuki“.

 

Vrele Gume

Pavle Barta

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery