AktuelnoOdržavanje vozila

Šta treba da znate ukoliko se zaglavite u snegu tokom nevremena?

2.98KPregleda

U današnje vreme klimatskih promena, vremenski uslovi su postali nepredvidiviji. Na sreću, s obzirom na naš geografski položaj, to u našem regionu nije tako izraženo, jer nemamo tornada i takve snežne oluje koje mogu da zadese neke druge oblasti.

 

Ipak, za neke stvari se treba pripremiti, jer zima, pored obilnog snega, može doneti izuzetno niske temperature i takozvani „crni led“, koji može biti krajnje opasan.

 

Sneg može u potpunosti zaustaviti saobraćaj, a ti zastoji mogu biti višečasovni, pa čak trajati i danima pre nego što put bude raščišćen. U tom slučaju morate biti dobro pripremljeni i znati šta treba da radite pre nego što dođe pomoć.

 

Imperativ je da imate odgovarajuću opremu i namirnice. To će vam pomoći da sačuvate energiju i ostanete hidrirani i ugrejani. Naravno, i automobil mora biti pripremljen za ovakve uslove, što podrazumeva odgovarajuće održavanje, jer se vozilo može pretvoriti u uređaj za održavanje života. Pomoći će vam da budete u toplom, da napunite telefon, tako da možete kontaktirati službu pomoći na putu. Ukoliko vodite računa o svom vozilu, i ono će voditi računa o vama. Obavezno instalirajte zimske gume, napunite rezervoar pre odlaska na put i osigurajte da vam je baterija telefona u potpunosti napunjena.

 

Vozilo vam može mnogo pomoći tokom snežne oluje, ali se možete naći u situacijama u kojima motor ne može da se pokrene, kao što su slučajevi kada akumulator otkaže ili se potroši gorivo. Čak, sneg može da bude do te mere obilan da izduvni gasovi ne mogu da pronađu put napolje, što stvara rizik od gušenja ugljen-monoksidom.

 

Dakle, ono što morate imati u prtljažniku su topla odeća, ćebad, komplet za prvu pomoć, ašovčić, kablovi za paljenje, hrana i voda. Ako ima dovoljno prostora, vreće za spavanje su sjajna stvar, kao i vreće s peskom, baklje ili bilo šta drugo što može biti od pomoći kada je hladno.

 

Kada se nađete zaglavljeni u snegu, najvažnije je da ne paničite. Malo je toga što možete uraditi kako ne treba dokle god ne napuštate vozilo. Zapamtite, automobil je vaše sklonište i u njemu ćete najverovatnije biti bezbedni. Nije od neke pomoći tumarati unaokolo tokom snežne oluje. Na kraju krajeva, ukoliko dođe do potrebe za intervencijom spasilaca, oni će svakako lakše locirati vozilo nego vas.

 

Obavezno osigurajte da završetak izduvne cevi nije prekriven snegom. Izduvni gasovi moraju da izađu i da se rasipaju, jer u suprotnom mogu da uđu u kabinski prostor, što može dovesti do trovanja ugljen-monoksidom. Ako ste kojim slučajem u električnom vozilu, ne morate da brinete oko toga. Poželjno je da spustite temperaturu da biste štedeli bateriju. Puna baterija može da vas greje do 60 sati ukoliko ste pažljivi s trošenjem.

 

Slojevito oblačenje je poželjno, kao i pokrivanje glave kapom, jer tu telo gubi najviše toplote. Pokrijte se ćebetom ukoliko ga imate, a ako ste sa svojim partnerom ili nekom drugom osobom, pribijte se jedno uz drugo.

 

Da biste sačuvali gorivo, ostavite motor d radi deset minuta svakih sat vremena. Takođe, osigurajte da poisključujete sve uređaje kada motor ne radi, da ne bi došlo do pražnjenja akumulatora. Gledajte da se ne igrate na telefonu dok čekate na pomoć, jer je to najbolji način da se baterija isprazni.

 

Na kraju možda i najvažnije: nemojte zaspati unutar vozila, posebno ne dok je motor u radu. Da podsetimo, ugljen-monoksid predstavlja najveću opasnost, pored hladnoće.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery