AktuelnoVesti

Rocket Lab najavio novu raketu Neutron za slanje ljudi i tovara u svemir (VIDEO)

1.38KPregleda

Svemir je otvoren za poslovanje, reče šef Rocket Laba, Piter Bek, pre nekoliko godina, kada je ova kalifornijska kompanija lansirala raketu Electron. Od tada, ona je korišćena uglavnom za podizanje satelita u orbitu, ali Rocket Lab sada planira da isto uradi s ljudima.

 

 

U priloženom videu možete da vidite najnoviju objavu kompanije. Zanimljivija je i uzbudljivija od filmskih „trejlera“, jer – nije fikcija. Fokusirajući se na pouzdanost kompanije u vezi s ozbiljnošću posvećivanja projektima, Piter Bek govori o prethodnim ostvarenjima i najavljuje – Neutron!

 

 

Rocket Lab postoji od 2002., a od 2018., kada je lansirana prva Electron raketa, poslao je u orbitu na desetine satelita. Electron je specijalizovan za manja opterećenja, i dok kompanija nikada nije spominjala planove vezane za veću raketu, čini se da se ovde radi o pravom potezu u pravo vreme. Tu na scenu stupa Neutron, dvostepena letelica s ponovno iskoristivim prvim stepenom, koji će aterirati na platformu na površini okeana, garantujući visoku kadencu lansiranja uz minimalizovane troškove.

 

 

Neutron će biti dugačak 40 metara i imaće zapreminsku nosivost od 4,5 metara u prečniku. Tovar će biti smešten u spoljnu strukturu a nosivost će zavisiti od odredišta: kapacitet za podizanje u nisku orbitu je 8.000 kilograma, za Mesec 2.000 kilograma, a za Mars 1.500 kilograma. Ono što je još važnije je da će Neutron takođe biti sposoban za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice i misije s ljudskom posadom.

 

 

S obzirom na kontinuirane napore SpaceX-a s Falconom 9, koji raspolaže gotovo trostrukim kapacitetom kada je teret u pitanju, bilo bi lako uporediti ove dve kompanije i utvrditi da su direktni konkurenti, kao i da Rocket Lab „gubi“ jer se odlučio za „manji format“. Međutim, Bek je odmah rešio te dileme:

 

„Za efikasnu izgradnju megasazvežđa budućnosti, potrebno je lansiranje više satelita u serijama, i to na različite orbitalne ravni. Zahtev je da prečesto vidimo kako velike rakete lete s korisnim teretom znatno ispod svoje maksimalne nosivosti, što je neverovatno skup i neefikasan način za izgradnju sazvežđa satelita. Kapacitet Neutrona, koji može da podigne 8 tona, učiniće ga idealnim za raspoređivanje satelita u nizovima na određene orbitalne ravni, stvarajući na taj način precizniji i pojednostavljeniji pristup izgradnji megasazvežđa.“

 

 

Neutron će biti operativan 2024., a biće lansiran s NASA-ine Wallops Flight Facility lokacije u Virdžiniji.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery