Vesti

Prvi Boeing 787-10 Dreamliner na evropskom nebu

PR Saopštenje

Boeing 787-10 Dreamliner
1.6KPregleda

KLM je poznat kao avio-kompanija koja ulaže veliki napor u održivi razvoj vazduhoplovstva. Od ovog jula, KLM se ponosi prvim Boeing 787-10 Dreamliner-om koji je nabavila jedna evropska avio-kompanija. Time će ovaj prevoznik još više smanjiti svoj karbonski otisak.

Boeing 787-10 Dreamliner

KLM Royal Dutch Airlines je najstariji svetski avio-prevoznik koji leti pod istim imenom. Ova kompanija će 7. oktobra 2019. obeležiti svoj 100 rođendan. U okviru proslave „100 dana do 100 godina od prvog leta KLM-a“, kompanija je u otvorenom pismu pozvala sve saradnike u avio-industriji da joj se pridruže u potrazi za održivom budućnošću. Taj projekat nosi naziv “Fly Responsibly”(„Letite odgovorno“). Kao jedan deo ovog projekta, KLM danas svim svojim konkurentima nudi besplatan program kompenzacije ugljen-dioksida CO2ZERO i besplatno korišćenje marke KLM. Takođe, ova kompanija je u maju najavila otvaranje prve evropske fabrike održivog avio-goriva. 

Kako bi postigao ambiciozne ciljeve održivosti, KLM konstantno ulaže i u obnavljanje svoje flote. Upravo je iz tog razloga 100-ti dan pre 100-tog rođendana obeležen dolaskom prvog KLM-vog Dreamliner-a 787-10. Ovo je ujedno i prvi Dreamliner 787-10 koji je kupila jedna evropska avio-kompanija. Iako u pogonu već ima 13 Dreamlinera 787-9, dodavanje Boeing 787-10 Dreamlinera je nastavak modernizacije flote. Ovaj avion ima manju emisiju ugljenika i proizvodi manje buke. Npr, u poređenju sa letelicom Boeing 747 – 400, ovaj Dreamliner koristi 42% manje goriva, emituje 31% manje ugljen-dioksida i proizvodi 50% manje buke. 

U planu je da do 2022 KLM flota ima ukupno 28 Dreamlinera.

Predsednik i glavni izvršni direktor KLM-a Pieter Elbers rekao je: “Tokom proteklih stotinu godina, KLM-ov preduzetnički duh i potraga za inovacijama odigrali su pionirsku ulogu u avio-industriji. Naša stogodišnjica je prilika da ponovno istaknemo našu želju da postanemo najkontroverzniji, najinovativniji i najefikasniji evropski avio- prevoznik s čvrstom odlukom da se pozabavimo izazovima koji predstoje. Počevši od danas, podelićemo  naše najbolje prakse i alate, sve što smo naučili o održivosti, sa svim našim konkurentima. Cenimo konkurenciju, ali ne i kada je reč o održivom razvoju avio-industrije. Svim avio-kompanijama nudimo besplatan program kompenzacije ugljen- dioksida CO2ZERO i besplatno korišćenje marke KLM. Zauzvrat, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i podele svoje najbolje prakse u korist održivije budućnosti.”

Za više informacija o KLM-ovoj inicijativi Fly Responsibly (Letite odgovorno), posetite

 https://flyresponsibly.klm.com/en#home

Boeing 787-10 Dreamliner KLM Fly Responsibly

PR Saopštenje: KLM Royal Dutch Airlines

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery