Vesti

Dobijamo novog automobilskog giganta: FCA i Renault se spajaju!?

Detaljnije informacije se očekuju u toku dana!

FCA i Renault
1.79KPregleda

Očekuje se da FCA grupacija i Renault danas objave nešto veoma značajno. Kako navode pojedini izvori, FCA i Renault se spremaju da spoje neke svoje operacije, što bi moglo da “podrazumeva i spajanje velikog dela njihovih poslova”.   

FCA i Renault

Naime, dva neimenovana izvora koja tvrde da imaju insajderske informacije su agenciji Rojters rekli da su “pregovori još u toku, ali da bi neka vrsta spajanja ove dve kompanije znatno umanjila njihove slabosti”. Izvori su dodali i da italijansko-američki i francuski proizvođač automobila razmatraju brojne opcije koje bi omogućile da dve kompanije rade zajednički u budućnosti.

Nejasno je da li bi partnerstvo ta dva proizvođača dovelo do toga da se FCA priključi alijansi Renualt-Nissan-Mitsubishi. Međutim, kako se navodi, čelni čovek kompanije Renault, Žan Dominik Senard je planove o Renault-FCA spajanju u petak predstavio ministru finansija Francuske, Brunu Le Meiru.

Ako FCA i Renault zaista udruže snage, onda bi to bila i te kako velika stvar. Tako bi nastao najveći svetski proizvođač automobila, sa ukunom godišnjom prodajom od 15,6 miliona vozila. Volkswagen je prošle godine prodao 10,8 miliona vozila. Naime, prema poslednjim procenama FCA vredi preko 20 milijardi dolara, dok Renault vredi 17 milijardi.

FCA i Renault

FCA već neko vreme traži potencijalnog partnera. To je želeo i Serđio Markione, a sada i njegovi naslednici. Sadašnji izvršni direktor FCA grupacije je naveo da je njegova kompanija sposobna da ostane konkurentna na tržištu i samostalno. Međutim, on je dodao da bi bio otvoren za svaku vrstu saradnje sa drugim proizvođačima automobila.

U martu se pojavila spekulacija da Renault planira da da ponudu FCA grupaciji. Da li će se to pokazati kao istina, ostaje da se vidi.

Izvor: Agencija Rojters

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery