AktuelnoEco GreenVesti

Avion pogonjen gorivnim ćelijama poleće s aerodroma u Štutgartu (VIDEO)

1.49KPregleda

Najnovija generacija prvog svetskog aviona četvoroseda pogonjenog gorivnim ćeijama, Hy4, predstavljena je na aerodromu u Štutgartu.

 

Pogonski sistem nove letelice je nedavno dobio dozvolu za testne letove, što znači da će ona moći da vrši poletanja sa štutgartske piste.

 

Prvi let putničkog aviona pogonjenog gorivnim ćelijama u Štutgartu datira iz 2016., a inicijatori ove priče tek sada pružaju uvid u novi projekat. Pogonski sistem modela kontinuirano se razvija od 2016. godine, pod vođstvom profesora Jozefa Kaloa, koji vrši istraživanja na Univerzitetu u Ulmu i Nemačkom vazduhoplovnom centru (DLR) u Štutgartu. Hy4 je sada predstavljen sa šestom generacijom pogona. „Sistem uključuje koncepte viška za vodonični rezervoar, gorivne ćelije, distribuciju energije i električni pogon“, kaže direktor instituta sa sedištem u Ulmu. Rezultat toga je povećana efikasnost i poboljšana bezbednosna arhitektura, što bi u narednih 10 godina trebalo da omogući prevoz do 40 putnika, uz radijus od 2.000 kilometara.

 

U Institutu za konverziju i skladištenje energije u okviru Univerziteta u Ulmu, elektromotor i jedinica za distribuciju energije gorivne ćelije letelice, razvijeni su i testirani u laboratorijskim uslovima i stavljeni u akciju. Elektromotor raspolaže sa 120 kW i obezbeđuje maksimalnu brzinu do 200 km/h. Većina osnovnih istraživanja vezanih za gorivnu ćeliju i interkonekciju komponenti, urađena je u DLR-u. Za sveukupnu arhitekturu sistema, koji se sastoji od rezervoara vodonika, gorivne ćelije i električnog pogona, kao i njihove integracije u avion, zadužen je H2FLY GmbH, koji i jeste formiran u tu svrhu.

 

Do danas, Hy4 je kompletirao više od 30 letova u trajanju do dva sata s novim pogonskim sistemom. Sistem gorivnih ćelija je uparen s paketom litijum-jonskih baterija na takav način da poslednja baterija uskače u igru ako je energija generisana u gorivnoj ćeliji nedovoljna, kao recimo za vreme poletanja ili penjanja.

 

Pored Univerziteta u Ulmu, DLR-a i H2FLY GmbH, Diehl Aerospace, ekspert u komunikaciji podataka i kontrolnom hardveru, takođe je uključen u projekat. Na međunarodnom planu, tim podržavaju i slovenački proizvođač aviona Pipistrel, uz istraživačke institucije Politecnica di Milano, TU Delft, Univerzitet u Mariboru i Cummins Canada. Što se sponzora tiče, tu su NOW GmbH, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomiju i energiju i Ministarstvo za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu. Dodatno finansiranje, između ostalog, dolazi iz DLR-a, aerodroma u Štutgartu i Evropske komisije.

 

Po uključenim partnerima, sledeći korak ka „H2“ avijaciji će biti dodatni letovi pod novom dozvolom. Testovi  u Štutgartu će se u prvom redu fokusirati na interakciju i spajanje novih pogonskih komponenti do maja. „Letenje budućnosti s nultom emisijom, značajno napreduje s ovim projektom“, kaže Valter Šefer, portparol Flughafen Stuttgart GmbH. „Zarad zdravije klime, moramo energično nastaviti s razvojem ove tehnologije u vazduhoplovstvu i njegovim lansiranjem na tržište.“

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery