970_250_eko
Sajam automobila u Frankfurtu

Audi predstavio i svoj novi AI:TRAIL koncept!

Koncept terenca koji nije “sa ovoga sveta”

Audi AI:TRAIL koncept
710Pregleda

Audi je na Sajmu automobila u Frankfurtu premijerno predstavio i svoj novi koncpet po imenu Audi AI:TRAIL Quattro. Reč je o potpuno elektrčnom off-road automobilu koji kombinuje autonomnu vožnju sa izvanrednom sposobnošću prelaska preko nepristupačnih terena.

Audi AI:TRAIL koncept

Ovaj model, koji iskreno više podseća na neki rover za istraživanje svemira, navodno predstavlja uvod u neke promene Audi planira za svoje buduće SUV modele. Naime, AI:TRAIL je četvrti koncept model u Audijevoj AI seriji. Prvi model te serije bio je Aicon iz 2017. godine.

Novi koncept iz Ingloštata ima četiri elektromotora, po jedan na svakom točku. Oni ukupno razvijaju 429 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Naravno, nema nikakvih diferencijala s obzirom da elektromotori zasebno kontrolišu svaki točak, u zavisnosti od uslova vožnje.

Kapacitet baterije je za sada nepoznat, ali su predstvnici kompanije rekli da je domet ovog modela sa jednim punjenjem između 400 i 500 kilometara na asfaltu, odnosno 250 kilometara po nepristupačnijem terenu. Maksimalna brzina je ograničena na 130 km/h.

Očigledno je da najvažnje u vezi ovog koncepta nije ono što se krije “ispod haube”, već njegov dizajn

Naime, Audi je odlučio da AI:TRAIL ima preglednost kao helikopter, te se sa svih strana nalaze prozori. Transparenti paneli se nalaze i na krovu.

Komandna tabla nema nikakvih ekrana (da li je moguće?). Umesto njih, iznad volana se može namestiti telefon vozačakoji će služiti kao ekran za navigaciju i funkcije vozila. Zbog odsustva ekrana sama komandna tabla je postavljena niže, čime je povećana preglednost ispred vozila.

Audi AI:TRAIL koncepr ima dimenzije slične modelu Audi Q3. Naime, on je dugačak 4,15 metara i širok 2,15 metara. Klirens je 34 centimetara, što znači da ovaj model može da prođe kroz vodu koja je dublja od pola metra.

Možda najslabija odlika ovog modela jeste odustvo tradicionalnih farova. Umesto njih, ovaj model ima pet drone sa LED elementima. Vozač ih može namestiti na krov, ili ih može pustiti da lete oko vozila i da na taj način osvetle put. Dronovi takođe imaju integrisane kamere koje sliku šalju na gore pomenuti telefon ispred vozača.

Audi AI:TRAIL koncept

Šta mislite o ovom modelu? Pišite nam u komentarima…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery