Vesti

WRC 2019: Tour de Corse – Evans izgubio dobijenu pobedu….sreća se zove Nojvil

WRC 2019 - Korzika

Tijeri Nojvil - WRC 2019 Tour De Corse
911Pregleda

Za završnicu 62.RELIJA OKO KORZIKE ( 62 CORSICA LINEA Tour De Corse ) bez preterivanja se može uzviknuti : “ Ljudi moji, je li to moguće. LUDNICA… šta je ovo.“ ……u stilu nekadašnjeg sportskog reportera MLADENA DELIĆA.

Tijeri Nojvil - WRC 2019 Tour De Corse

(Izgovorio ju je komentator Mladen Delić, kada je prenosio kvalifikacionu utakmicu Jugoslavija–Bugarska, decembra 1983. godine u Splitu, u trenutku kada je fudbaler Radanović postigao pogodak za Jugoslaviju za rezultat 3:2 i tako odveo Jugoslaviju na Evropsko prvenstvo koje se održalo 1984. u Francuskoj.)

A šta se zapravo dešavalo jutros na prelepom francuskom ostrvu KORZIKA, gde se ovog vikenda okupio PRAVI KREM najboljih vozača sveta, u nadmetanju kroz 10.000 krivina…

Posle dva dana i 12 brzinskih ispita, 30. godišnji Velšanin ELFIN EVANS je održao pravi čas VRHUNSKE RELI VOŽNJE. Pokušajte samo da zamislite,….. „MALI“ EVANS je deklasirao dvojicu SVETSKIH PRVAKA, OŽIEA i LOEBA a bio je znatno brži i od preostalih članova KLUBA TOP DESET. Njegov M-SPORT FORD, njegov suvozač MARTIN SKOT i prvi čovek tima MALKOLM VILSON odradili su briljantan posao. Sve bi bilo u znaku najlepše BAJKE, da SREĆA nije napustila suvonjavog Britanca u poslednjim kilometrima relija. EVANSU je na M-SPORT FORDU pukla prednja desna guma, morao je da uspori kako bi uopšte završio takmičenje – a u cilj je ušao na felni, na kojoj uopšte nije bilo gume. Bio je potpuno bled i totalno RAZOČARAN…NIKADA U ŽIVOTU NIJE POBEDIO NA NEKOM WRC RELIJU, VAN SVOG VELSA ( u Velsu je pobedio u WRC-u pre dve godine )……a na KORZICI je imao ŽIVOTNU PRILIKU…

Subotu je završio na drugoj poziciji, samo 4,5 sekundi iza TIJERI NOJVILA, u „hjundaiu“ i svima je bilo jasno da će već na sledećem ispitu, u nedelju ujtru, pogurati kao nikad. Tako se i dogodilo….na ispitu TRINAEST je sa 16 sekundi „razbio“ NOJVILA i opet izbio na čelo sa 11,5 sekundi.

Svi su ga tada videli kao ZASLUŽENOG POBEDNIKA…..usledio je poslednji ispit POWER STAGE a EVANS je startovao na kraju elitne grupe. Mudro je vozio i sigurno se približavao CILJU ….SASVIM SIGURNO bi sačuvao LIDERSKU POZICIJU ….ALI, onda je PUKLA GUMA…..

RELI OKO KORZIKE je pripao Belgijancu TIJERI NOJVILU. Svakako da TIJERI zaslužuje čestitke, uspeo je da se ubrza u finišu, sačuvao je gume i uz PUNO SREĆE POBEDIO. Uleteo je u cilj znajući da je iza EVANSA…. a ubrzo je saznao šta se dogodilo Britancu, shvatio je da je POBEDNIK a i da je SADA PRVI U GENERALNOM PLASMANU ŠAMPIONATA – posle 4 relija…

Evans - Tour De Corse

Poslednji ispit, POWER STAGE pripao je KRIS MIKU. Taj čudnoviti as je bio najbrži i na test ispitu SHAKEDOWN a i na završnom brzincu koji donosi dodatne bodove. Posle MIKA, na poslednjem ispitu su bodove uzeli TANAK, SUNINEN, NOJVIL i OŽIE…Kada se ukratko napiše osvrt na minula zbivanja 62. KORZIKE, onda se pored brzine EVANSA i MIKA mora pohvaliti i plasman NAJMLADJEG, a to je 24. godišnji Finac TEMU SUNINEN, koji je u M-SPORT FORDU zauzeo PETO MESTO, ispred TANAKA, LAPIJA, LOEBA, MIKA i LATVALE. U generalnom plasmanu posle KORZIKE, sada je prvi TIJERI NOJVIL sa 82 boda, drugi je OŽIE sa 80 a treći TANAK sa 77.

Generalni poredak RELIJA OKO KORZIKE 2019:

1. NOJVIL – „hjundai“
2. OŽIE – „sitroen“….. + 40.3 sek.
3. EVANS – „ford“….. + 1.06.6 min.
4. SORDO – „hjundai“….. + 1.18.4
5. SUNINEN – „ford“….. + 1.24.6
6. TANAK – „tojota“……. + 1.40.0
7. LAPI – „sitroen“…….. + 2.09.1
8. LOEB – „hjundai“…. + 3.39.2
9. MIK – „tojota“…….. + 5.06.3
10. LATVALA – „tojota“…..+ 6.44.6

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery