970_250_eko
Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 27.10.2013.

420Pregleda

Mercedes C klase, Ducati, BMW serija 2, Audi TT, Euro NCAP

Sedmica iza nas započela je onako kako bi samo mogli poželeti ljubitelji automobila…

…prvim zvaničnim objavljivanjem podataka i fotografija novog Mercedesa C klase ! Prema viđenom očigledno je da C klasa nastavlja dizajnersku notu i filozofiju Mercedesa. Diskretna promena dizajna, izvrstan enterijer i moderna tehnologija bili su dovoljni da ga već pri rođenju svetski automobilski novinari krste kao S klasa u malom pakovanju.

Prve špijunske fotografije objavljene prošle sedmice najavljuju skori dolazak Audi TT modela. Prema šturim fabričkim informacijama, videćemo ga već na Sajmu u Ženevi. Naslućuje se dalji uticaj super sportiste R8 u dizajnu novog TT. Što se same tehnologije tiče, Audi TT je pretrpeo smanjenje ukupne mase za 60 kilograma, dobio duže međuosovinsko rastojanje sa poboljšanim voznim karakteristikama i širok izbor četvorocilindričnih benzinskih i dizel agregata.

Ni moto svet nije prošao ovu sedmicu bez noviteta. Jedna prava poslastica i san snova, Ducati 1199 Superleggera je ponuđena tržištu u ograničenoj seriji od 500 komada. Osim fascinantnih performasi, zapamtićemo ovaj motocikl po ceni. Ni manje ni više nego 65.000 dolara! Pravi kolekcionarski primerak.

Kako se semica bližila kraju, tako su i događanja postajala intezivnija. BMW je konačno prikazaoseriju 2 i to tačno u minut kako je najavio ranijih dana! Zanimljiv dizajn, kvalitetan i moderan enterijer, solidan komfor i dobri agregati, kandiduju novu seriju 2 kao mogućeg lidera u klasi. Možemo ga očekivati početkom iduće godine i kod nas.

Jeep Cherokee, Mercedes CLA, Suzuki SX4 i Peugeot 2008 su prošli stroge testove bezbednosti EuroNCAP sa prosečno vrlo viskim ocenama. Očigledno, bezbednost je u automobilskoj industriji shvaćena kao imperativ na čijem se razvoju najviše napredovalo u poslednjih 10 godina.

Najavljena je još jedna aukcijska prodaja u klasi starovremenskih automobila ili po našem oldtajmera. Krajem novembra na doboš ide originalni Buick Pheatom model iz 1940, koji je Hemfri Bogart vozio u legendarnom filmu „Kazabalanka“ kojih je proizvedeno svega 230 primeraka, prešao je samo 42.000 milja i na njemu je izvršena repariracija mehanike tokom 90-tih.

Stručnajci za ove automobile procenjuju da će se bez problema dostići cena od 500.000 dolara.

I pred kraj, proteklu sedmicu nam je začinilo saopštenje JP Putevi Srbije o stepenu drskosti i milionskim štetama koje trpi saobraćajna infrastruktura kod nas. Preko noći se kradu kilometri odbojnika, trafo stanice, saobraćajni znaci i putokazi. Velika sramota za policiju i službe kojima je osnovni zadatak da štite imovinu i bezbednost građana.

A na kraju podsećanje da do prvog novembra zamenite letnje, zimskim pneumaticima i proverite opremu za zimu! Sneg može da iznenadi nakon ovog babljeg leta, kazne su paprene a i sa zimskim gumama je mnogo bezbednije!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery