970_250_eko
Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 20.10.2013.

374Pregleda

BMW Serije 4 kabrio, trka pisaca, rođendaski BMW, Angela Merkel, Lamborgini

Jedna manje-više uobičajena automobilska sedmica je iza nas. Dešavanja je bilo mnogo, naravno više onih na svetskoj sceni ali bilo je i zbivanja vrednih pažnje i kod nas

Pregled najvažnijih dešavanja u proteklih sedam dana otvaramo velikim novitetom. U protekli ponedeljak je nakon niza špijunskih fotografija i nagađanja, konačno i zvanično predstavljlen BMW serije 4 kabrio kojim bavarska marka namerava da krene u susret ovom letu i bogatijim kupcima. Početna cena od 34.000 evra ne znači i da je on nedostižan.

VW obeležio trideseti rođendan Golfa II. Od 1983. do 1992. godine, proizvedeno je 6,2 miliona komada, od toga dobar deo i u Sarajevu, čime je bio vrlo blizu nacionalnog vozila, a u duhu doskočice, šta prvo “rikne” na dvojci – njen vlasnik!

A da i kod nas može da se organizuje i uspešno održi nešto što nije folk parada, ili farma, najbolje su dokazali u Honda Srbija, kada su zajedno sa izdavačkom kućom Laguna organizovali originalnu Trku pisaca. Uzbuđenje, pozitivna energija i intelektualni glamur najavljuju da će Trka pisaca verovatno u budućim godinama biti prestižno kulturno dešavanje u Beogradu.

U čast jubileja, 90 godina od proizvodnje prvog motocikla, BMW je za moto ljubitelje prikazao novi model dugoprugaškog motocikla sa prilično nostalgičnim imenom BMW R nine T. Ovo zadovoljstvo košta od 14.500 evra pa na više a u BMW salonima u Srbiji će se pojaviti tokom narednog proleća.

Tesla Motors je samo Twitter zajednici, krajem sedmice prikazao kako izgleda glavni pogonski elektro motor novog modela Tesla S. Fascinantnih 414 KS i čak 600 Nm iz motora teškog svega 68 kilograma, navodi na duboko razmišljane gde se kreće auto industrija .

Ko je moćniji automobilska industrija ili kabinet nemačkog premijera, ostaće nedorečeno i nakon najnovijih otkrića da su vlasnici većinskog paketa akcija BMW AG, porodica Kvant, obilato nagradili kancelarku Angelu Merkel sa čak 600.000 evra donacije. Mudar biznismen uvek ljubi ruku političara na vlasti, bilo i ostalo svugde i u svako doba.

Verovatno udarno zbivanje protekle sedmice je otvaranje 13. Sajma automobila u Novom Sadu. Krnjav po broju izlagača, još oskudniji po opremi štandova ali bogat dobrom energijom, prikazao je posetiocima najveći deo ovogodišnjih noviteta. Definitivno, nešto se sa Sajmom automobila u Novom Sadu, mora korenito menjati, najviše u svesti auto kuća.

I za kraj, verovatno najskuplji automobil predstavljen ove godine! Lamborgini Veneno Roadster, svega nekoliko primeraka u proizvodnji, a cena sitnica, 3,9 miliona evra. Za nekog šeika i nije mnogo.

Do sledeće nedelje, uživajte u novitetima koje smo spremili za naredne dane i naravno, oprezno u saobraćaju!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery