AktuelnoVesti

Tesla Model 3 s angažovanim Autopilotom se zabio u policijsko vozilo

1.98KPregleda

Tesla Model 3 iz 2019., navodno s angažovanim Autopilotom, zabio se u parkirani policijski automobil na Floridi u subotu ujutro.

 

Policijski službenik se zaustavio da pomogne vozaču Mercedes-Benza GLK350 koji je ostao zaustavljen na putu blizu Orlanda, oko pet sati ujutro, kada se desio incident.

 

Rotirajuća svetla su bila upaljena na policijskom automobilu, Dodge Chargeru iz 2018., kada ga je udario Model 3, za čijim volanom je bila dvadeset šestogodišnja ženska osoba. Na svu sreću, policajac je „za dlaku“ izbegao katastrofu.

 

Tesla Autopilot sistem je bio angažovan kada je došlo do sudara, „tvitovali“ su policijski zvaničnici. Portparol NHTSA nije bio neposredno dostupan za komentar.

 

Regulatorna tela u SAD su ovog meseca otvorila istragu u vezi s Teslinim Autopilot sistemom, o čemu smo već pisali, nakon serije sudara s vozilima koja su pružala pomoć na putu.

 

Istraga uključuje oko 765.000 vozila proizvedena od 2014. do 2021. godine. Većina sudara se desila nakon što je pao mrak, što je rezultiralo jednim smrtnim slučajem i 17 povređivanja.

 

NHTSA (Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju) je došla pod lupu bezbednosnih institucija jer nije osigurala bezbedno korišćenje sistema kao što je Autopilot, uprkos preporukama Nacionalnog odbora za bezbednost transporta da kreira standarde za sisteme nadgledanja vozača i druge mere zaštite, kao što je ograničavanje mogućnosti aktiviranja tehnologije vozačke asistencije.

 

Kritičari takođe kažu da sam naziv „Autopilot“ pogrešno interpretira sposobnosti Teslinog sistema. Pored Autopilota, pitanja su se namentula i u vezi s novijim Teslinim sistemom pod imenom „Full Self Driving“ koji je u fazi beta testiranja na javnim putevima.

 

Oba sistema zahtevaju „punu pažnju vozača čije su ruke na volanu, i koji je spreman da preuzme kontrolu u svakom momentu“, stoji na Teslinoj internet stranici.

 

Nijedan proizvođač nema u prodaji vozilo koje poseduje sposobnost autonomnog kretanja.

 

Iz Tesle još uvek nisu pružili bilo kakav komentar povodom potonjeg događaja.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery