Vesti

Renault se odriče dela akcija u Nissan-u kako bi nastavio pregovore sa FCA grupacijom!?

Nastaviće se...

Renault i FCA
1.54KPregleda

Kompanija Renault i mogla da se odrekne dela akcija u kompaniji Nissan! Cilj je da se ponovo pokrenu pregovori sa FCA grupacijom, prenosi The Wall Street Journal!

FCA i Renault

Pozivajući se na izvore iz kompanije, WSJ tvrdi da bi kompanija Renault mogla da se odrekene dela od ukupno 43,4 procenata akcija koje ima u kompaniji Nissan. Kako se prenosi, na taj način bi se uspostavila „veća ravnoteža u Alijansi“. Ni predstavnici francuskog ni japanskog proizvođača automobila nisu komentarsiali ove navode. Međutim, ako Renault želi da smanji svoj vlasnički udeo u Nissan-u, za to mu treba odobrenje države koja je vlasnik 15 procenata kompanije.

Veza između Nissan-a i Renault-a je već neko vreme „na staklenim nogama“. Razlog za to je činjenica da iako je Nissan veći proizvođač, on ima samo 15 procenata vlasničkog udela u kompaniji Renault. I to bez glasačkog prava. Sa druge strane, kako smo već naveli, Renault je vlasnik 43,4 procenata akcija Nissan-a. Zbog toga su predstavnici japanskog proizvođača smatrali da bi moguće spajanje sa FCA grupacijom dovelo do toga da njihov uticaj u Alijansi bude još manji. Kako se ranije navodilo, oni su zbog toga i uticali na pregovore sa FCA grupacijom. Međutim, dok su Francuzi pokušavali da ubede zvaničnike Nissan-a u dobre strane spajanja, FCA grupacija je povukla svoju ponudu za spajanjem.

FCA grupacija i Renault

Navodno su pregovori o restruktuiranju Alijanse počeli ubrzo nakon toga. Pregovore vodi mali broj zvaničnika, članova odbora i advokata iz obe kompanije.

Oni koji su upoznati sa ovom temom navode da su pregovori tek u početnoj fazi. Međutim, navodi se da bi sporazum mogao biti postignut već počektom septembra. Sa druge stane, Majk Mejnli, izvršni direktor FCA grupcije i dalje veruje da bi spajanje kompanija FCA i Renault donelo benefite na obe strane.

Šta će se dalje dešavati, ostaje da se vidi.

Renault i FCA

Izvor: The Wall Street Journal

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery