Vesti

Red Bull Racing izveo “pit stop” u bestežinskom stanju!

Postalo im dosadno da iznova postavljaju novi rekord na stazi!

Red Bull Racing tim i pit stop u bestežinkom stanju
1.58KPregleda

Aston Martin Red Bull Racing tim ponovo je postavio rekord za najbrži “pit stop” u Formuli 1. To se desilo tokom prošlog vikenda, na trci za Veliku nagradu Brazila. Naime, ekipa Maksa Ferstapena je obavila “pit stop” za samo 1,82 sekunde!

Red Bull Racing tim i pit stop u bestežinkom stanju

Pa, šta raditi kada izdominirate u svom poslu na zemlji? Verujemo da se ekipa Red Bull Racing tima upravo to zapitala pre nego što su se odlučili na korak o kome danas pišemo. Naime, oni su odlučili da promene set pneumatika na bolidu 2005 RB1 na visini od 10.000 metara, u avionu u kojem se obučavaju kosmonauti, Iljušin Il-76 MDK!

To nije sve. Cilj je bio da se “pit stop” obavi u trenutnku kada je letelica u stanju “slobodnog pada”, odnosno u trenutnku kada se generiše bestežinsko stanje koje traje oko 22 sekunde, sve dok se avion ponovo ne vine u visine.

Kako bi se ovaj cilj ostvario, Red Bull ekipa od 16 članova je morala da pohađa “ubrzani kurs”, odnosno trening za kosmonaute.

To je podrazumevalo nekoliko letova u stanju bez gravitacije, zajedno sa bolidom i deset članova snimateljske ekipe. Predostrožnosti radi, bolid i oprema su morali svaki put da budu obezbeđeni pre i posle svakog bestežinskog stanja.

Naravno, Red Bull Racing timu akrobacije nisu strane. Oni su do sada imali nekoliko projekata, od Himalaja pa sve do obala Mrtvog mora, vozeći preko snega, leda i pustinje. Naravno, ovakav  poduhvat u bestežinskom stanju je nešto potpuno drugačije.

“Stomak je sve stoički podneo… Ali sam osećao da će mi glava eksplodirati. Trebalo nam je dva ili tri pokušaja da shvatimo šta uopšte radimo. Na početku uopšte nisam razmueo šta se dešava. Moj mozak jednostavno nije razumevao. Učestvovao sam u različitim akrobacijama, ali je ovo definitivno najčudnija… U isto vreme je i veoma specijalna, jer se ništa sa ovim ne može uporediti”, rekao je tim coordinator, Mark Vilis.

Red Bull Racing tim i pit stop u bestežinkom stanju

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery