Online plus

Novi momenti u slučaju ‘registarskih tablica’

2.2KPregleda

Taksa za ukradene tablice 2.500 dinara

Gotovo svakog dana se otkrivaju novi momenti u vezi sa novim registarskim tablicama. Najnoviji „biser“ je taksa od 2.500 hiljade dinara za izgubljene ili ukradene tablice.

Ukoliko ste „srećnik“ koji je dobio nove registarske tablice, savetujemo da veoma dobro pazite na njih. Savet dobija smisao kada vam kažemo da ćete, ukoliko izgubite tablice, ili vam ih ukradu, pored troškova za vađenje nove saobraćajne dozvole i novih tablica, platiti i 2.500 dinara takse za ukradene tablice!

Nije nikakva novost da moraju da se vade nove tablice ukoliko sa automobila izgubite tablice ili vam ih ukradu, taj propis je i ranije bio na snazi. Međutim, da plaćate svojevrsnu kaznu zbog toga što su vam tablice otpale sa automobila, recimo zbog brojnih udarnih rupa na našim putevima, ili još gore zbog toga što je vama neko naneo štetu ukravši ih, zaista je besmisleno.

„Iako se to zove taksa, zdravorazumski gledano to je kazna, i to kazna za nešto za šta objektivno vi ne možete da snosite odgovornost“ rekao nam je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije. Prema njegovim rečima, teško je da se shvati šta je država želela da postigne ovakvim propisom. Propis je jasan – ukoliko se desi da ostanete bez tablica, potrebno je da se odmah izvade nove tablice i dokumenti, pre svega zbog toga sto ne možete da vozite automobil bez tablica, to je kažnjivo. I tu nema ništa sporno, ali je svakako sporna činjenica da ćete, pored svega, još biti i kažnjeni sa 2.500 dinara. Sa druge strane, pominje se i opravdanje da se u suprotnom vlasnik vozila izlaže opasnosti da kradljivac (ili nalazač) tablica sa njegovim tablicama učini neki saobraćajni prekršaj ili čak i krivično delo, što nam se ne čini naročito osnovanim. Kako je rekao Damir Okanović, ko bi razuman dao svoje registarske tablice nekom drugom za bilo kakvu svrhu?

Verovatno ste do sada pomislili, čemu sad tolika uzbuna, pričvrsti se tablica dobro, da ne bi otpala, a što se kradjivaca tiče, tu nema neke pomoći – ako je rešio da je ukrade, ukrašće je, jedino možda da stražarite kod svog automobila, a ni to nije garancija. Problem je u tome što se nove tablice, uzevši u obzir kako se pričvršćuju na auto, veoma lako skidaju, a pošto su tablice javna isprava, ne smete da ih bušite, šrafite, vezujete žicom. To bi bilo kao da probušite ličnu kartu, čime ona postaje nevažeća, i morate da vadite novu, što znači dodatne troškove. Na pamet pada ideja o upotrebi super lepka, ali ako se bolje razmisli, lako se dolazi do zaključka o apsurdnosti takve ideje (iako ne sumnjamo da će neko verovatno da joj pribegne).

Kada se sve uzme u obzir, jeste da trošak od 2.500 dinara nije zanemarljiv, ali verujemo da bi bilo mnogo onih koji bi dali taj novac, kad već moraju, samo da ne moraju ponovo da stoje u redovima, da čekaju, da se nerviraju i da gube vreme ali i živce. Šta preostaje onom kome su tablice ukradene? Ništa drugo nego da tuži N.N. lice, da zahteva nadoknadu štete i da se nada da će onaj ko mu je ukrao tablice da bude uhvaćen. Po istoj logici, ko izgubi tablice na putu, mogao bi da tuži nadležene za njegovo održavanje, ali bi morao da dokaže da je baš zbog stanja puta (čitaj – udarnih rupa) ostao bez tablica.

Okreni, obrni, ne preostaje nam drugo nego da se nadamo da će država da uvidi nelogičnost i neopravdanost ovakvog propisa, ako se to ikada desi. U međuvremenu, ostaje nam da dobro pazimo na registarske tablice na našim automobilima, da se molimo Bogu da nas lopovi zaobiđu i da održavamo bliske i prisne kontakte sa komšijama, rodbinom, prijateljima i poznanicima, čak i sa onima koji nam nisu baš mnogo „mili i dragi“, čisto da bi predupredili da nam neko od njih, iz čiste pakosti ne ukrade tablice i tako „izbije“ 2.500 dinara iz džepa.

Siniša Banda
sinisa.banda@vrelegume.rs

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery