AktuelnoEco GreenVesti

Nissan će elektrifikovati kompletnu gamu do ranih 2030-ih

565Pregleda

Nissan je prilično zanimljiva kompanija kada je o modernoj automobilskoj eri reč. Od finansijskog sunovrata do „uskrsnuća“ pod dirigentskom palicom Karlosa Gona i uz Renaultovu asistenciju, japanski proizvođač i dalje ima tendenciju da balansira između profitabilnosti i propasti.

 

Trenutno, Nissan je prilično blizu toga da sklizne „niz liticu“. Izgubljeno je oko 12.500 radnih mesta tokom 99-odstotnog pada prihoda, što predstavlja desetinu ukupne radne snage kompanije. Ni podaci o prodaji ne izgledaju dobro, a kreću se spiralno ka dole iz dva razloga.

 

Na prvom mestu, godine prodajnih podsticaja su negativno uticale na dobit iz poslovanja. Na drugom, aktuelna ponuda je prilično razočaravajuća u poređenju s direktnim rivalima. Uzmimo na primer Leaf. Nekada neprikosnoveni lider u segmentu električnih automobila, ovaj kompaktni hečbek očigledno zaostaje u odnosu na adekvatnu konkurenciju koja dolazi od etabliranih proizvođača. Dovoljno je da pogledamo VW ID.3 i Hyundai Konu i sve je jasno.

 

Uskoro bi trebalo da pristigne model pod imenom Ariya, koji će da otvori novo poglavlje za kompaniju iz Jokohame, koja veruje da je elektrifikacija put ka izlasku iz krize. „Naša ponuda elektrifikovanih vozila će nastaviti da se širi širom sveta“, rekao je šef Nissana, Makoto Učida. „Nastavićemo da pokrećemo inovacije koje će obogaćivati živote ljudi, u isto vreme težeći ka održivosti za sve.“

 

Dakle, Nissan namerava da elektrifikuje sve modele u ponudi do ranih 2030-ih, da bi ostvario potpuno karbonsku neutralnost do 2050. Jedan od načina na koje japanski proizvođač planira da elektrifikuje svoje modele je razvoj čvrste baterije koja će pružati niže troškove po kilovat-času.

 

Energetski efikasniji pogonski sistemi su već u pripremi, uz baterijski ekosistem koji će podržati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na samoj lokaciji objekata. Na kraju, ali ne i manje važno je da Nissan obećava proizvodne inovacije u ime bolje produktivnosti.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery