Vesti

Mercedes-Benz G350d – Civilizovana i veoma snažna mašina

Nova uvodna, dizel varijanta

Mercedes-Benz G350d
3.25KPregleda

Ponuda nove G klase je sada kompletirana,  s obzirom da je od pre nekoliko dana dostupna i nova, uvodna dizel varijanta tog modela. Reč je o automobilu koji nosi oznaku Mercedes-Benz G350d.

Mercedes-Benz G350d

Nova G klasa je od juna dostupna sa dve V8 benzinske jedinice (modeli G500 i Mercedes-AMG G63). Međutim, sada je konačno dostupna i varijanta ovog modela sa dizel agregatom. Ta verzija, Mercedes-Benz G350d je ujedno najjeftinija i najekonomična verzija nove G klase.

Novi dizel agregat

Ispod haube modela G350d krije se novi OM 656 redni šestocilindarski dizel agregat sa turbo punjačem. On ima zapreminu od 2,9 litara i razvija 282 konjske snage i 600 Nm obrtnog momenta. Agregat je povezan sa 9G-Tronic devetostepenom automatskom transmisijom i ispunjava Euro 6d TEMP standard. Ovaj dizel agregat u proseku troši između 9,6 i 9,8 litara na 100 pređenjih kilometara, dok u isto vreme emisija ugljenikovog dioksida iznosi 252-259 g/km, po NEDC ciklusu testiranja.

Mercedes-Benz G350d

Upravo je to ono što novi model čini najekonomičnijim u postavci nove G klase. Naravno, tome doprinosi i nova klizna funkcija dostupna u Eco modu vožnje. Mercedes-Benz G350d je ujedno i najsnažniji dizel model G klase ikada. Njegov obrtni momenat je skoro isti obrtnom momentu koji razvija četvorolitarski twin-turbo V8 agregat u modelu G500.

Predstavnici nemačkog brenda navode i da će novi motor postaviti nove standarde u G klasi kada se radi o performansama, kako na putu tako i van njega. Naime, G350d iz mesta do 100 km/h ubrzava za 7,4 sekunde. Maksimalna brzina koju razvija je 199 km/h.

Udobnost na visokom nivou

Komfor je veći nego ikad. Nova G klasa sa dizel agregatom proizvodi manje buke i vibracija u kabini nego njegov V6 prethodnik. Kako bi to bilo moguće, držači motora su po prvi put dobili aktivnu kontrolu.

Mercedes-Benz G350d

Kada je reč o off-road performansama, novo kućište prenosa brzine je direktno povezano sa transmisijom. Dizajnirano je tako da šalje 40% vozačkog momenta prednjoj osovini, a 60% zadnjoj. Naravno, Mercedes-Benz G350d ima i nisko-dometni reduktor za vožnju po težim terenskim uslovima.

Bogata oprema

Predstavnici Mercedesa navode i da je nova dizel varijanta G klase bolje opremljena nego bilo koji njen prethodnik. U standardnu opremu se ubrajaju kožna sedišta, kožne Artico ručno rađene detalje na instrument panelu, drvene detalje, “Dynamic Select” selektor režima vožnje, aktivnu kočionu asistenciju i druge sisteme za asistenciju vozaču.

Mercedes-Benz G350d

Novi Mercedes-Benz G350d će početi da se prodaje od januara sledeće godine u Evropi i na drugim tržištima (ne i SAD). U prodajnim salonima će se naći na proleće, a cena tek treba da bude saopštena.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery