AktuelnoVesti

Mercedes-AMG GT Black Series novi vladar Nirburgringa (VIDEO)

2.02KPregleda

Ovo je fenomenalan rezultat za jedan automobil s prednje postavljenim motorom

 

 

Mercedes je u lovu na nirburgrinške rekorde. Nemački proizvođač je nedavno oborio rekordno vreme u „luksuznoj“ klasi s GT 63 S, dok je sada Mercedes-AMG GT Black Series neprikosnoveni vladar „Zelenog pakla“ u konkurenciji serijskih automobila.

 

 

Doduše, razlika nije velika, ali to ne umanjuje postignuće Mercedesa, koji je krug na Nirburgringu prošao za 6:43,61 (Lamborghini Aventador SVJ – 6:44,97), odnosno samo 1,36 brže u odnosu na raniji rekord. Treba reći da je zaista reč o serijskom primerku, kakav će stići u ruke kupaca, bez bilo kakvih dorada i modifikacija.

 

 

To je vredno pomena jer AMG GT Black Series nudi širok raspon podešavanja ogibljenja. U svrhu napada na rekord, Mercedes-AMG-ovi inženjeri  su opruge podesili na taj način što su ih „spustili“ 0,5 centimetara napred, odnosno 0,25 centimetara nazad. Takođe, nagib prednjih točkova je podešen na 3,8 stepeni „u minusu“, dok je pozadi ista radnja obavljena za 3 stepena, a adaptivni horizontalni stabilizatori su podešeni na najkruću  postavku. Pored toga, vozač je mogao da koristi AMG-ovo podešavanje kontrole trakcije u devet postavki, prebacujući se između pozicija šest i sedam u zavisnosti od sekcije na stazi. Neko će reći da je ovo vid prevare uz pomoć elektronske asistencije, ali ovaj sistem je prosto deo ovog serijskog automobila.

 

 

Što se tiče guma, korišćeni su Michelin Pilot Sport Cup 2 MO pneumatici, koji su standardni kod Black Series. Twin-turbo V8 radne zapremine 4,0 litra je u potpunosti standardan, mada mu sa 720 konja koje šalje na zadnje točkove snage ne nedostaje. Interesantno, ovaj moćni Mercedes raspolaže maksimalnom brzinom od 325 km/h, ali su je podešavanja aero paketa na čuvenom Döttinger Höhe pravcu svela na nešto preko 300 km/h. Očigledno je brzina na pravcu žrtvovana zarad što bržeg prolaska krivina.

 

 

Rekord deluje još impresivnije kada uzmemo u obzir da je AMG GT automobil s prednje pozicioniranim motorom. Jedini je automobil ove karoserijske konfiguracije koji je probio barijeru od 7 minuta, nadmašivši Dodge Viper ACR (7:01) za gotovo 20 sekundi.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery