AktuelnoVesti

Brodari odbijaju da prevoze EV

26.5KPregleda

Osiguravajuće kuće koče brodski prevoz električnih automobila

 

 

Neki su brodari odlučili da neće prevoziti električne automobile, a razloge treba tražiti u opasnostima od požarima.

 

Postotak električnih automobila koji gore nije veći od dizelaša ili benzinaca, ali postoji drugi problem. Požari na kontejnerskim brodovima i trajektima gase se uređajima koji puštaju CO2. Ta metoda s električnim automobilima ne funkcioniše, pokazalo se u praksi. 

 

 

 

 

Prema nemačkim osiguravajućim kompanijama, brodovi za prevoz EV bi morali biti opremljeni drugim sistemima za gašenje požara kako bi pružili bolju zaštitu u slučaju požara na električnim vozilima. Trenutno korištena tehnologija koja se bazira na CO2 nije dovoljna za litijum-ion bateriju u plamenu, objašnjavaju iz udruženja osiguranja. Oni navode da su sistemi sa vodenom maglom pod pritiskom mnogo prikladniji za gašenje požara u kojima su litijum-ion baterije, a mnogi brodovi to zasad nemaju.

 

Osim otrovnih gasova, vatra iz baterija oslobađa kiseonik koji dalje održava plamen 

 

 

Osiguravajuća industrija već godinama zahteva bolju zaštitu od požara na brodovima, povećavajući premije osiguranja za one koji to nemaju a prevoze električne automobile.

 

Uz nedavno objavljen problem da automobilska industrija ima problem i sa nedostatkom vozača za kamionski prevoz automobila, problem sa brodskim prevozom dodatno otežava stabilizaciju tržišta.

 

 

BONUS PLUS: Uporedni test VW ID.3 protiv Hyundai Kona Electric 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery