AktuelnoF1IstorijaOnline plus

Ajrton Sena – priča o šampionu nad šampionima (I DEO) (VIDEO)

5.05KPregleda

Pre 27 godina, napustio nas je po mnogima najbolji vozač u istoriji Formule 1

 

Šta je potrebno da bi neko postao šampion Formule 1? Brzina, posvećenost, talenat, ali između ostalog, kao što je Džejms Hant rekao u jednom intrevjuu „velika m**a“.

 

 

Jedan od šampiona išao je i dalje od svega toga, imao je takvu kontrolu nad vozilom da se činilo kao da nešto van ovog sveta upravlja tim čovekom. Ajrton Sena nije bio samo veliki šampion Formule 1, on je postao legenda i ikona ovog sporta, i po velikom broju ljudi najbolji vozač u istoriji ovog sporta.

 

Prvi kontakt s Formulom 1 Sena je imao 19. jula 1983. godine. On je uspeo da ubedi Frenka Vilijamsa da mu pruži priliku da sedne ze volan bolida Formule 1. Pošto je Brazilac privukao pažnju timova “najbržeg cirkusa na svetu” svojim rezultatima u Formuli 3, Wiliams odlučuje da mu pruži šansu. Sena je pozvan u Donington park da tesira bolid. Model koji je tada vozio bio je FW-08C. Tim automobilom je Keke Rozberg pobedio na trci u Monaku iste godine. Sena je imao samo pola sezone u Formuli 3 iza sebe, ali je vrlo brzo savladao vožnju F1 bolida koji ima tri puta više snage. Cela ekipa Wiliamsa je bila zadivljena njegovom vožnjom i brzinom koju je pokazao. Sena je na kraju testa odvezao bolje vreme od bilo kojeg njihovog vozača, uključujući i samog Rozberga. Ekipa Wiliamsa nije bila u mogućnosti da mu ponudi mesto u timu za sezonu 1984., jer je imala već dva vozača čiji ugovori su i dalje trajali.

 

 

Mladi dvadeset trogodišnji Brazilac je uspeo da obezbedi mesto u Formuli 1 za 1984. godinu, potpisavši ugovor sa ekipom Toleman. Radilo se o malom timu, koji nikako nije mogao Ajrtonu da obezbedi automobil u kojem će se boriti za pobede. Ipak, bili su dobri kao odskočna daska za mlade vozače koji dolaze u Formulu 1. Sena je znao da samo treba da čeka svoj momenat kada će moći svima da pokaže koliko je dobar vozač. Ta šansa mu se ukazala u Monaku te godine.

 

U kvalifikacijama, Brazilac postiže 13. vreme. Na dan trke nad stazom u Monaku su se nadvili oblaci, da bi zatim pljusnula kiša. Svi koji su bar jednom pogledali trku u kneževini, znaju da je preticanje na toj stazi skoro nemoguće kada su suvi uslovi, a po kiši tako nešto nije ni zamislivo. Sena je odlučio da sve ubedi u suprotno. On je preticao bolid za bolidom. Neke vozače je obilazio na mestima gde nikada do tada nije ni pokušao manevar. Kada se probio na drugu poziciju, pretekavši Nikija Laudu, Sena je bio na oko 20 sekundi od Alena Prosta koji je bio vodeći. Svakim krugom Brazilac je smanjivao prednost Francuza za oko tri sekunde po krugu. Prost je počeo da se žali da su uslovi za vožnju skoro nemogući i tražio je da se trka prekine. To se i desilo par krugova kasnije, taman kada ga je Sena stigao. Da trka nije bila prekinuta sigurno bi ga pretekao s lakoćom.

 

 

Sena je naravno bio razočaran što nije pobedio, po njegovoj filozofiji kada završiš trku na drugom mestu ti si samo prvi u nizu gubitnika. Baš na kraju ove trke mu je postavljeno pitanje da li će se smiriti dok ne dobije bolid koji donosi pobede, Sena je na to odgovorio „ako se baviš trkanjem ti si tu ili da pobeđuješ ili odmah zaboravi sve“. Pogotovo ga je bolelo što nije dobio šansu da pretekne Prosta, jer je on tad bio veliki šampion i među najboljim vozačima na gridu. Hteo je da dokaže svima da je došao kako bi postavio nove standarde ovog sporta i da će pobediti svakog koga bude trebalo.

Od ove trke pa kroz celu njegovu karijeru, Sena je bio poznat kao “kišni čovek”, majstor na kiši. Kada je staza mokra i klizava, a uslovi teški on je baš tada bio na najvišem nivou. Brazilac je osećao bolid mnogo bolje nego ostali, gde su svi vozači usporavali i pažljivo prolazili, Sena je samo proletao i uzdao se u svoj talenat da će proći. Dejmon Hil je jednom izjavio da ga je kod Ajrtona zaintrigiralo to što je znao da uđe u krivinu brže nego što je iko ikada probao pre njega i da se uzda da će mu nešto unutar njega samog pomoći da prođe krivinu bez problema.

 

Do kraja ove sezone, Sena je zabeležio još dva podijuma. Toleman je na kraju sezone imao 16 bodova, od kojih je 13 osvojio Brazilac.

 

Već naredne sezone Sena prelazi u Lotus. Sena je sada bio u snažnijem bolidu koji je mogao da mu omogući borbe za podijum, a u kišnim uslovima se znalo da je sve moguće. Već na drugoj trci za Lotus, na Velikoj nagradi Portugala, desilo se ono što su svi čekali: trka se vozila u kišnim uslovima. Sena je leteo po stazi, niko nije vozio ni blizu brzo kao on. Koliko je bio bolji u odnosu na ostale govori podatak da je pretekao sve vozače osim jednog za ceo krug. I tog 21. aprila 1985. godine Ajrton beleži svoju prvu pobedu u karijeri.

 

 

Do kraja sezone Sena je pobedio još jednom i to na Velikoj nagradi Belgije kada su takođe bili kišni uslovi na trci.

 

 

Pored te dve pobede, Sena je zabeležio još četiri podijuma za svoj tim. I uspeo da pobedi iskusnijeg timskog kolegu De Anđelisa. Kod njih dvojice izbio je problem na kraju sezone. Oba vozača želela su status prvog u timu. De Anđelis se oslanjao na to da je već duže vreme u ekipi, a Sena činjenicom da je bolji vozač. Na kraju De Anđelis napušta tim. Umesto njega Lotus dovodi Stivena Džonsona, vozača koji je jedno vreme već bio timski kolega Seni u Tolemanu.

 

Naredne 1986. godine, Sena nastavlja svoj uspon u karijeri. Pošto je sad imao povlašćen položaj u timu, Brazilac nije smeo da popušta, morao je da bude na sve višem i višem nivou. Prva prilika za to mu je bila pružena na drugoj trci u sezoni na Velikoj nagradi Španije. Sena je trku započeo s pol pozicije i vodio je do kraja. Trka je završena uz veliku dramu. Naime, Mensel je sustizao Senu velikom brzinom, ali na putu do Brazilca morao je da pretekne Prosta. Dok je prošao Francuza izgubio je određeno vreme, koje je  na kraju bilo ključno u njegovom pohodu na pobedu. U poslednji krug Mensel i Sena ulaze na manje od dve sekunde jedan od drugog. Bilo je jasno da će ga Mensel stići, ali da li će uspeti da ga pretekne, to je bilo glavno pitanje. Britanac ga je pratio sve do poslednje krivine, da bi na ulasku u nju bio na samom zadnjem krilu Seninog Lotusa. Kada su izašli na ciljni pravac, Sena je vozio defanzivno i taman toliko zasmetao Menselu u njegovoj borbi za pobedu. Na kraju, razlika između njih dvojice bila je manja od dužine bolida.

 

 

I tako Sena dolazi do svoje ukupno treće pobede, a prve na trci gde je sve vreme bilo suvo. Do kraja sezone Brazilac je zabeležio još jednu pobedu na tlu Sjedinjenih Američkih Država, a pored te dve pobede imao je još pet podijuma. Sezonu je završio na četvrtoj poziciji s preko dvostruko više bodova u odnosu na svog klupskog kolegu.

 

Narednu sezonu (1987. godine) Sena nastavlja u Lotusu i opet dobija novog timskog druga, Satorua Nakađimu. Već ove sezone se pričalo kako bi Ajrton uskoro trebalo da pređe u bolji tim. On je do tada samo morao da nastavi da obavlja posao kao do sada. Nakon prve tri trke gde dve nije završio, a na jednoj zabeležio drugo mesto, dolazimo u kneževinu Monako. Tog 31. maja 1987. godine, Sena je bio nezaustavljiv. Trku je započeo s druge pozicije odmah iza Mensela. Britanac je uspeo da odoli naletima mladog Brazilca u prvom stintu, ali posle otprilike trećine završenih krugova, Sena uspešno izvodi manevar i prelazi na čelo karavana. Kada je Menselov bolid stao, Sena je imao otvoren put ka pobedi. Na kraju  trke bio je velike 33 sekunde ispred Pikea, i zabeležio svoju prvu u nizu od šest pobeda na ovoj legendarnoj stazi.

 

 

Sena je posle Monaka odmah zabeležio još jedan trijumf na trci u SAD. Imao je sve bolje rezultate i sezonu završava na trećoj poziciji iza Mensela i Pikea. Kolika je bila njegova nadmoć govori podatak  da je njegov klupski kolega u istom bolidu osvojio svega 7 poena, a Brazilac 57.

 

Na kraju ove sezone, Sena se oprostio od Lotusa i potpisao ugovor sa McLarenom. Sada je bilo vreme za velika dela. McLaren je imao najbolji bolid, Prost je bio najbolji vozač, tako da, ako je postojao način da se Sena dokaže to je bio da pobedi Alena Prosta. Njihov odnos na početku i nije bio toliko loš, bar pred medijima su se trudili da izgledaju nasmejano i harmonično. Naravno, pravo stanje stvari je već i tad bilo sasvim drugačije.

 

 

Na početku sezone, bilo je jasno da McLaren ima dominantan automobil u odnosu na ostatak karavana. Ovo je značilo da će Sena i Prost imati više problema da pobede jedan drugog nego ostale vozače. Sena je bio pod velikim pritiskom, a sada je prvi put u karijeri imao bolid koji može da mu donese titulu, i nikako nije smeo da propusti ovu priliku. S druge strane, Prost već ima dve titule, duže vreme je u timu i mnogo opuštenije pristupa celoj situaciji.

 

Sezona je loše krenula po Senu nakon što je diskvalifikovan u trci u njegovom rodnom gradu, ali već na drugoj nastupu beleži prvu pobedu za McLaren, i to na Velikoj nagradi San Marina. Sledeća trka je bila u Monaku, a Sena je hteo još jedom da dokaže koliko je brz na ovoj uličnoj stazi. U kvalifikacijama je bukvalno oduvao Prosta kada je došao do pol pozicije s 1,4 sekunde bržim krugom. U trci je bio još brži, Sena je bio u sopstvenoj ligi. Nekoliko krugova pred kraj bio je skoro čitav minut ispred Prosta. Brazilac je tog dana odlučio da bukvalno ponizi svog klupskog kolegu i pokaže koliko je bolji vozač. Ali naravno, uvek kada se preteruje dođe kazna. Nakon što ga je tim nekoliko puta molio da uspori, jer je imao toliku prednost da ga niko ne može ni na koji način ugroziti,  on ne nastavio sve brže i brže dok nije završio u zidu pre ulaska u tunel, svega nekoliko krugova pre kraja. So na ranu dodaje činjenica da na kraju baš čovek koga je hteo da ponizi pobedio na toj trci.

 

 

Sena je bio van sebe! Pobesneo je zbog gluposti koju je napravio, a sa staze je direktno otišao u svoju hotelsku sobu i do večeri nije izlazio iz nje i nikoga nije puštao unutra. Šampionat se nastavio,  a Sena i Prost su do kraja sezone imali neverovatnu borbu. U trci u Japanu Sena je morao da pobedi Prosta ako je želeo da bude šampion. Tada je sistem bodovanja bio drugačiji. U borbi za šampionat brojali su se samo bodovi iz 11 najboljih trka. Ako Sena pobedi (imao je dve pobede više od Prosta jednu trku pre kraja) biće šampion. Sve što je radio do sada dovelo ga je do ovog momenta, samo još jedna trka i njegov dečački san će se ostvariti, biće šampion, samo još jedna pobeda.

 

 

Pritisak je bio ogroman. Sena je startovao s prve pozicije ispred Francuza. Problemi su nastali odmah na početku. Ajrton loše startuje i gubi veliki broj pozicija, dok Prost beži kao vodeći. Sve je izgledalo kao da je gotovo, Sena je popustio pod pritiskom, ali onda magija počinje. Počeo je da pretiče vozača za vozačem i da se sve više približava Prostu. Na kraju desio se najbolji mogući scenario za Brazilca. Počela je kiša! Ajrton je zastrašujuće brzo vozio i uspeo da se nađe ispred Prosta. Do kraja je zadržao vodeću poziciju i postao šampion Formule 1 prvi put u karijeri!

 

 

Naredne sezone nije bilo više osmeha, nije se glumilo za medije. Postalo je jasno da su i onako loši odnosi između Prosta i Sene sada postali još gori. Sena je došao u tim i u svojoj prvoj sezoni potukao do tada najboljeg vozača. Prost to nije mogao da prevaziđe. Umesto da uzme i da poradi na svojim veštinama, Francuz je odlučio da u njegovu borbu sa Senom uvede i politiku. Te 1989. godine političke igre su obeležile sezonu. Prost je imao još jedan adut, a to je bio predsednik FIA Jean-Marie Balestre, koji je takođe bio Francuz, a i Alanov dobar prijatelj.

 

Sezona je dobro krenula za Senu. U prve četiri trke beleži tri pobede. U nastavku Prost odgovara istom merom (takođe tri pobede u naredne četiri trke), a ova dva vozača su bila toliko dominantna da do Velike nagrade Japana nisu pobedili samo tri puta, a da se ne spominje da je Sena čak 13 puta bio na pol poziciji ove sezone (isto kao i prošle).

 

Drugu godinu zaredom Japan je bio mesto gde se odlučuje titula. Sena je morao da pobedi kako bi održao borbu za šampionat do poslednje trke. Dvojac McLarena je startovao iz prvog reda i odmah je pobegao ostatku karavana. Ogromna borba se vodila na čelu. Sena je konstantno disao za vratom Francuza, sve do sedam krugova pred kraj. U poslednjoj šikani, Sena napada Prosta s unutrašnje strane, ovaj malo ranije skreće i sve se završava udesom.

 

 

Prost odmah izlazi iz bolida ubeđen da je gotovo. Njemu je i odgovarao ovakav rasplet (neki i danas sumnjaju da je Prost namerno izazvao udes) jer ovako on je novi šampion. Onda se desilo ono čemu se nije nadao. Sena pokreće bolid, seče šikanu obilazi jedan ceo krug sa oštećenim bolidom i odlazi u boks. Dok su mu zamenili prednje krilo i sredili bolid, prošlo je nešto više od 17 sekundi. Sena se na stazu vraća na drugu poziciju i ima svega pet krugova da se domogne pobede. Videvši da je Sena izašao nazad na stazu, Prost odmah trči u direkciju trke da uloži žalbu. Za to vreme Sena je leteo stazom i u poslednjem krugu obilazi Naninija, dolazi na prvu poziciju i pobeđuje. Brazilac je bio u delirijumu, uradio je nešto nemoguće posle udesa, vratio se i trijumfovao!

 

 

Nažalost trka se nije završila tu. Prost je igrao svoje prljave igre i davao sve od sebe da Seni pokvari pobedu. Proglašenje pobednika je konstantno odlagao i postalo je jasno da se ovde neće gledati rezultati na stazi već da će politika odlučiti ko je pobednik, a samim tim i šampion. Na kraju, uz pomoć Žan-Marija Balestrea, direkcija trke odlučuje da diskvalifikuje Senu sa Velike nagrade Japana. Uzrok ovome, po njihovom mišljenju, bilo je to što Brazilac nije prošao kroz šikanu, nego ju je presekao. Kroz celu aferu prema Seni su se ophodili kao prema kriminalcu (po njegovim rečima), bukvalno je vođen linč protiv njega od strane FIA-e i Prosta. Francuz je pre odlaska iz McLarena (1990. će voziti za Ferrari) tvrdio da je sa Senom nemoguće raditi.

 

Posle svega što se deslio Sena je bio s razlogom utučen. Ovo je bio veliki udarac za njega. Čak se spominjalo kako se  više neće vraćati u Formulu 1. Ron Denis je morao vrlo polako da ga ubeđuje da se vrati nazad i nastavi da pokazuje svima da je on najbolji vozač koga je svet do sad video.

 

Kraj I dela.

 

Autor: Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

7 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery