970_250_eko
Vesti

STOP uvozu automobila starijih od 10 godina u januaru 2020.

Ovakvim potezom očekuje se, osim manjeg zagađenja vazduha, i povećanje bezbednosti saobraćaja

5.24KPregleda

Ministar ekologije Goran Trivan  juče je izjavio da njegovo ministarstvo, ali i Vlada Republike Srbije uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoz automobila starijih od deset godina.

Ministar Trivan kaže da će se istovremeno u Vladi raspravljati i o subvencionisanju kupovine hibridnih i električnih vozila kako bi se što je moguće više podstakla kupovina ekološki prihvatljivih automobila.

STOP Uvozu automobila starijih od deset godina

Trivan naglašava da otvaranje poglavlja o pristupu EU koja se odnose na ekologiju nije moguće bez uvođenje ovakvih mera. Jedan od razloga za to je taj što je Srbija postala otpad evropskih polovnjaka.

Da podsetimo, samo tokom prošle godine u Srbiju je uvezeno preko 120.000 polovnjaka. Od zih 120.000, preko 50% je starije od 12 godina. Najviše uvezenih polovnih vozila je u cenovnom rangu između 1.000-2.000 evra. To je samo po sebi već savršen pokazatelj njihove tehnološke kategorije. Ujedno je i indikator vrlo visokih ekoloških rizika, počev od enormno velike emisije izduvnih gasova kod takvih vozila. Takođe, tu je i servisiranje u crnoj zoni što za posledicu ima nekontrolisano odlaganje istrošenih maziva i delova.

Ovakvim potezom očekuje se, osim manjeg zagađenja vazduha, i povećanje bezbednosti saobraćaja.

Ostaje još samo nada da će i ekonomski razvoj Srbije ispratiti ova ekološka nastojanja, te da će novi automobil biti dostupniji prosečnom kupcu.

 

3 Komentara

  1. Ja bih iskreno voleo da svi Srbi voze kola mlađa od 10 godina, ali to se neće postići tako što će se zabraniti uvoz starijih već onda kada ljudi budu imali mogućnost da kupe novije. Koliko god da kola iz uvoza deluju loše, ova koja se kod nas voze su u daleko gorem stanju, pa kud i kamo uvezeni automobili su ispravniji, bar što se tiče izduvnih gasova i bezbednosnih sistema jer tamo odakle dolaze je veći strandard i strožu propisi oko registracije. Nemoj Trivan da mi kaže da u Italiji i Nemačkoj taj automobil nije bio ispravan, a vožen je do juče… Pogledate samo šta se sve kod nas vozi!

  2. Da, a zločesti srbi prosto obožavaju da voze kršine…
    Podigni malo plate i riješio si problem!!
    Ali ne mora gazda da ima S klasu (a nezreli klinci da ga okivaju u zvijezde) a radnici ni za cipele

  3. Min.G.Trivan kaže da je on lično protiv uvoza autom.starijih od 10g.i da su to najveći zagadjivači u Srbiji.Moje lično mišljene ni on se meni nesvidja jer ima 50kg kad se najede,velike uši i ruži sliku Srbije.Mislim da treba da ugradi kosu operiše uši i ugoji se.Koliko propusta u njegovom resoru a on bi da pod hitno uvodi adhok mere.Omogući pa onda zahtevaj….

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery