AktuelnoVesti

VW ponovo koristi manipulativni uređaj?

7.3KPregleda

Dizelgejta se svi dobro sećamo. Volkswagen je zbog manipulacije izduvnim gasovima prošao finansijski kao bos po trnju, pored dobijanja negativnih etiketa i pomračenja imidža.

 

S druge strane, dizel skandal je ubrzao dešavanja na planu električnih automobila, tako da nije baš sve tako negativno.

 

Međutim, čini se da saga nije završena. U najnovijem izveštaju se navodi da je savetnik Vrhovnog suda Evropske unije nedavno izjavio da je takozvani softver „temperaturnog prozora“, koji Volkswagen koristi u nekim motorima, nezakonit.To ne znači da je nemački proizvođač ponovo podvrgnut istragama od strane Suda pravde Evrospke unije (CJEU), iako sudije obično slede mišljenja savetnika. Da pojednostavimo – VW nije pod istragom za sada, jer bio ona mogla da startuje svaki čas.

 

Slučaj je inicijalno na videlo izbio zahvaljujući potrošačima u Austriji, a fokus je na softveru koji Volkswagen koristi da bi kontrolisao ventil za recirkulaciju izduvnih gasova. Pod izvesnim okolnostima, kada je spoljašnja temperatura između 15 i 33 stepena Celzijusa, a nadmorska visina iznad 1.000 metara, ventil biva deaktiviran od strane softvera, dozvoljavajući veću emisiju azotnih oksida tokom procesa sagorevanja.

 

Teoretski, ovaj softver je dizajniran u cilju sprečavanja habanja motora i stvaranja naslaga gareži, ali savetnik Evropskog suda kaže da se radi o „poništavajućem uređaju“, koji funkcioniše na veoma sličan način kao onaj u zloglasnom VW EA 189. Austrijski potrošači tvrde slično, navodeći da temperaturni prozor nije odraz stvarnih uslova vožnje u ovoj zemlji i Nemačkoj. Uloga softvera da zaštiti motor nije opravdanje, rekao je glavni zastupnik CJEU, Atanasios Rantos.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery