AktuelnoMotoGPVesti

Mark Markes: „Ni lekari nisu znali koliko će mi biti potrebno za oporavak“

1.88KPregleda

Šestostruki MotoGP šampion, Mark Markes, priznaje da lekari nisu znali koliko će mu biti potrebno za oporavak povrede oka.

 

Španac je bio primoran da odustane od finalne dve runde prošle sezone, nakon što je zaradio potres mozga na motokros treningu u novembru, što je dovelo do ponovnih problema s dvostrukim vidom, od čega je prvobitno patio 2011. posle pada u Moto2 seriji.

 

Honda je u četvrtak potvrdila da je Markesov oporavak dostigao zadovoljavajući nivo, tako da može da se vrati treninzima na stazi.

 

Međutim, govoreći nakon Hondine trkačke prezentacije za 2022. u petak, Markes je priznao da mu nije bilo lako tokom zime zbog neizvesnosti u vezi s povredom, uz mogućnost da se više ne vrati u MotoGP „sedlo“.

 

Na pitanje koliko je bio zabrinut zbog povrede, Markes je odgovorio: „Naravno, oporavak od povrede kao što je ova, vezano za vid, nije nešto o čemu možete spekulisati. Ili vidite jasno ili ne vidite, nema između, a želja za vožnjom je tu.

 

Međutim, situacija je u ovom slučaju bila ista kao pre 10 godina kada sam prvi put doživeo ovu povredu. Ne znate ništa i ništa ne možete pretpostaviti.

 

Lekari mi nisu govorili ’biće sve u redu za tri meseca, šest meseci ili mesec dana’. To je nešto što ni oni nisu znali.

 

Nije bilo lako, ali korak po korak, situacija se popravljala. Ipak, kada imate povredu kao što je ova, sve je moguće. Mislim, hirurška intervencija je u igri, vreme je u igri, pa i mogućnost da ne vozite motocikl. Samim tim bilo je teško, jer ne možete sa sigurnošću znati kakva će vam biti budućnost povodom toga.

 

Međutim, naročito prošlog meseca je situacija počela da biva sve bolja i bolja, a kada sam počeo da se osećam bolje pre nedelju dana, počeo sam pomalo da vozim bicikl, a zatim i planinski bicikl, bio je to sjajan osećaj.

 

Bilo mi je sve bolje i bolje, a ove nedelje sam bio na lekarskom pregledu, gde je potvrđen oporavak i dozvoljeno mi je da vozim motocikl.“

 

Markes nije isključio mogućnost da se ponovo nađe na Hondi u predsezonskim testiranjima u februaru u Maleziji, ali je primetio: „Želim da vozim više dana i želim da se testiram na GP stazi, da bih bio 100 odsto siguran da kada započnem predsezonske testove budem u redu i spreman za normalnu sezonu.“

 

Španac je takođe rekao da verovatno neće biti potrebe za operacijom, ali i da ne može sa sigurnošću reći kako će mu oko reagovati dok se ne nađe a motociklu na odgovarajućoj trkačkoj stazi.

 

„Izgleda da neće biti potrebe za hirurškom intervencijom. Naravno, vozim jer sada savršeno vidim, međutim u ovom trenutku sledim savete lekara.

 

On želi da vidi kako će oko reagovati pri velikoj brzini na jednodnevnom testiranju, uz mnoštvo odvozanih krugova.

 

I moj lekar i ja želimo da procenimo kako stoje stvari pre nego što se eventualno nađem na testovima u Maleziji, tako da ćemo preuzeti konzervativan pristup.

 

Korak po korak, vreme će izlečiti sve. Ukoliko se to ne desi, biće potrebna hirurška intervencija, ali čini se ipak da sve ide dobrim tokom.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery