AktuelnoOnline plusVesti

F35

3.34KPregleda

F35 –  gazda na nebu, ali dokle ?

 

F35 Lajtning II (Lightning II) je američki lovački avion pete generacije uveden u naoružanje 2015. godine.  Dostupan je u tri varijate : za klasično poletanje i sletanje, za kratke piste i vertikalano poletanje i sletanje –  prilagođen za operacije sa nosača aviona.

 

F35 Razvijen u kompaniji Lokid Martin (Lockheed Martin)  uz naprednu elektroniku takodje spada u takozvane radarski  “nevidljive”  stealth avione.

 

Pogon obezbeđuje Prat and Vitnijev (Pratt & Whitney) F135 motor  sa 125 kN potiska ili ukupno  191 kN  sa dodatnim sagorevanjem.

 

Maksimalna brzina na operativnoj visini iznosi 1976 km/h a dolet 2800 km. U borbenom režimu dolet mu se smanjuje na svega 1239 km.

 

 

Napredna elektronika omogućuje ovom avionu eliminaciju neprijateljskih protiv vazduhoplovnih baterija i raketnih sistema.

 

Zahvaljujući stealth tehnologiji može da prodre duboko u neprijateljski vazdušni prostor, izvrši eletronska izviđanja i   podatke u realnom vremenu pošalje trupama na terenu. 

 

 

Kada F35 ostvari potpunu kontolu nad vazdušnim prostorom to omogućuje  avionima ranijih gneracija kao što je F16 da u bezbednijim uslovima obavljaju svoje zadatke.

 

 

Nešto od svega ovog provereno je u praksi.

 

 

Prva misija Izraelskih Lajtninga bila je da se u formaciji od tri aviona provozaju neprimećeni do Teherana i nazad,  akcija koja je šefa iranskog ratnog vazduhoplovstva koštala radnog mesta.   Takođe F35 pokazao se efikasnim u neutralisanju raketnih položaja terorista u pojasu Gaze i u Siriji.

 

 

Trenutno najdirektniji protivnik američkom lovcu je Ruski Suhoj Su-35. 

 

 

Su-35 manevarski je sposobniji  sa elektronskom stealth tehnologijom visokosofisticiranim radarom i naoružnjem.   Suhoj ima mogućnost otkrivnja ciljeva odrazne površine od 5m kvadratnih na daljini od 350 km. 

 

Ne treba zanemariti  ni Mig 31 i njegove sposobnosti detekcije stealth aviona

 

Nevolja za F35 mogao bi da bude novi i Suhoj Su -57.  Testiran u akcijama iznad Sirije, ovaj avion je proizveden serijski u manje od 10 primeraka, dok  Lajtning broji gotovo 800 jedinica.

 

 

Kinezi gledaju da se umešaju u petu gerenerciju sa svojim izdanjem J-20

 

 

Što bi se sve u svemu reklo: “ćeraćemo se još” i to dugo jer F35 Lajtning II u upotrebi treba da se zadrži do 2070-te.

 

 

1 Komentar

  1. F35 je sramota za vojsku SAD i sve one koji su bezbrojne milijarde dolara uložili u ovaj propali projekat. Ovaj avion je najveća pretnja pilotu koji sedi unutra sa lobotomiranim mozgom da se vozi u naj avionu na svetu. SU57 jede ovakve za doručak, a za ručak F22.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery