AktuelnoVesti

BMW M5 CS vs Porsche Taycan Turbo (VIDEO)

2.54KPregleda

Električni automobili trenutno vladaju među serijskim modelima kada je o ubrzanju reč. Benzinci se ne predaju, što se da videti iz mogućnosti BMW-a M5 CS, koji se bez problema nosi i s hiperautomobilima.

 

Međutim, i Porsche Taycan Turbo je model koji „poništava“ zakone fizike, tako da stavljanje ova dva automobila „na crtu“ definitivno podiže nivo adrenalina.

 

Za ovaj video klip možemo da zahvalimo GTBoard.com kanalu na YouTubeu, koji je nedavno održao trkački događaj na zatvorenom dugačkom pravcu, što je takmičarima omogućilo da na pravi način ispitaju sposobnosti svojih električnih i konvencionalnih ljubimaca.

 

Rivali u ovom slučaju su standardni BMW M5 CS sa 635 ks iz twin-turbo 4,4-litarskog V8, što mu omogućava sprint do „stotke“ za samo 3 sekunde, i električni Porsche Taycan Turbo. Porscheov pulen poseduje dva elektromotora, koji na asfalt šalju 625 ks, dok u „overboost“ režimu se ta brojka penje na 680 konja. Taycan u mnogo tišem maniru do 100 km/h ubrzava za 3,2 sekunde, a budući da je težak čak 2,5 tona, ovaj rezultat je prilično impresivan.

 

Kako se to reflektuje u stvarnosti? Zapravo, sve je tako blizu kao što brojke i sugerišu. U prvoj od nekoliko trka Taycan ostvaruje ranu prednost iz stajaćeg starta, prvenstveno zbog momentalno dostupnog maksimalnog obrtnog momenta. M5 zaostaje oko dužine vozila, držeći tu poziciju nakratko, da bi zatim krenuo da nadoknađuje izgubljeno kako se brzina povećava. SUS motor više „voli“ visoke brzine, tako da M5 na kraju pretiče Taycan.

 

Što je bilo za očekivati, BMW je u „letećem startu“ favorit, ali ne baš kategorički. U prvom pokušaju automobili su jedan do drugog, da bi se konačno M5 odvojio. U ostalim duelima „Bimmer“ povlači snažnije, dok u finalnoj Taycan ostvaruje prednost koju BMW nije mogao da nadoknadi.

 

Ukratko, ovo je jedna od najboljih trka ubrzanja u poslednje vreme. Do 150 km/h automobili su veoma izjednačeni, s tim što mala prednost ide na konto Porschea. Kako se brzina penje, tako BMW ima prednost. Međutim, razvoj performansi je do te mere izjednačen da nijedan od vozača sebi ne sme da dozvoli ni najmanju grešku.

 

Vrele Gume

Izvor: GTBoard.com via YouTube

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery