AktuelnoF1Vesti

Honda i Red Bull blizu dogovora o preuzimanju pogonskih jedinica

1.54KPregleda

Budući da Honda napušta Formulu 1 nakon isteka ovogodišnje sezone, Red Bull Racing mora da pronađe rešenje kada je reč o pogonskim jedinicama

 

Mercedes ne želi da snabdeva austrijski tim, a to ne želi ni Ferrari, tako da kao jedina opcija ostaje Renault. Međutim, s obzirom da ni ranije nisu „cvetale ruže“ u okviru saradnje Red Bulla i francuskog proizvođača, tim je fokusiran na preuzimanje Hondinog motora i čini se da se sve kreće u tom smeru.

 

Dogovor je blizu

 

Red Bull i Honda su blizu postizanja dogovora u vezi s preuzimanjem pogonskih jedinica počev od 2022. Do diskusija je došlo još prošle godine, ali još uvek ništa nije finalizovano. Međutim, Japanci i Austrijanci treba da se sastanu ponovo ovih dana, uvereni da su blizu rešenja situacije.

 

Glavni razlog zašto stvar nije završena do sada je složene prirode. Nekoliko proizvođača se slaže s Red Bullom i njegove želje da se zamrzne razvoj motora generalno, ali postoje nesuglasice vezane za fundamentalne pozicije. Idealni scenario za „crvene bikove“ bi bilo kompletno stopiranje razvoja pogonskih jedinica od 2022., ali nisu svi spremni da idu tim putem.

 

Kaskanje Ferrarija

 

Ferrari, primera radi, složio bi se s jedino s tim da novi propisi o motorima stupe na snagu godinu dana ranije (2025. umesto 2026.), a uz to mora da se suoči s činjenicom da zaostaje za drugima. S potpunim zamrzavanjem, Scuderia bi praktično pucala sebi u nogu, tako da je sasvim logično da ne podrži Red Bullov predlog.

 

Čitava diskusija u vezi sa stopiranjem razvoja pogonskih jedinica je očigledno mnogo složenija. Ipak, pregovori između Honde i Red Bull Racinga teku dobro, između ostalog i iz razloga što ih podržava matična kompanija u Japanu.

 

Kada dogovor bude postignut, Red Bull će preuzeti Hondin pogon u Milton Kinsu i proširiti sopstveni Red Bull Technologies kampus. Ovo takođe znači da će postojeće Hondino osoblje biti preuzeto, a vrlo je verovatno da će Honda nastaviti da pruža dugoročnu podršku austrijskom timu, mada u manjem obimu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery