Online plus

Suzuki Vitara

308Pregleda

Zaboravljeni asovi kucaju na vrata tržišta!

Od lansiranja na tržište davne 1988. godine Suzuki Vitara je uglavnom skupljala samo komplimente za moderan, gradski orijentisan dizajn, kompaktnost, jednostavnost, udobnost, terensku upotrebljivost i dugovečnost.

Serija je evoluirala nekoliko puta i sada, više od 25 godina nakon debija originalnog modela, Vitara se reinkarnisala u mali terenac za savremene potrebe.

Dok ne budemo u prilici da je testiramo, evo naše detaljne analize i prvih utisaka nove Vitare koje smo zabeležili na Sajmu automobila u Parizu.

Koliko je promena doživela spoljašnjost, toliko je drugačiji izgled enterijera i upotrebljeni materijali

Dizajn 
Preklopni poklopac motora (zaštitni znak Vitara serije) daje prednjem kraju utisak masivnosti i čvrstine, dok nabildovane linije bokova doprinose borbenom nastupu. Upadljiv je branik sa izrezanim otvorima u koje su smeštena LED prednja svetla odajući posebnu svežinu. Upadljiv je stakleni krov koji se otvara čak prema zadnjim sedištima, što kabinu čini luksuznom i maksimalno opuštajućom za sve putnike. Zatvoreni krovni otvor ima ukupnu dužinu 1000 mm, a kada je otvoren, otvor ima dužinu od 560 mm (jedan od najvećih u klasi). Prtljažni prostor poseduje samo 375 litara zapremine u osnovnoj postavci zadnjih sedišta, što je pomalo i neprijatno iznenađenje. Personalizacija Vitare omogućava izbor 15 boja karoserije.

Motori 
Novu Vitaru pokreću dva opciona motora. Benzinski M16 1.6-litarski od 120 KS (156 Nm) ili 1.6 litarski dizel agregat koji raspolaže sa takođe 120 KS uz duplo veći obrtni momenat (320 Nm). Dizel motor poseduje novi EGR sistem i elektronsku VGT koji pomaže ostvarivanje ovako snažnog obrtnog momenta sa niskim emisijama štetnih gasova i smanjenu potrošnju goriva.

Enterijer
Koliko je promena doživela spoljašnjost, toliko je drugačiji izgled enterijera i upotrebljeni materijali. Dvobojna armaturna tabla sa istaknutim kružnim otvorima ventilacije, predstavlja duhovito osveženje, relativno klasičnog dizajna. Sve deluje čvrsto, sedišta su velikih površina a instrument tabla vrlo pregledna. Plastične površine su tvrde i robusne, čak imamo utisak da se u tome i preteralo, na račun zanemarene elegancije, koju kupci Vitare svakako ni ne očekuju. Što se komfora tiče, on se može okarakteristai ocenom izvanredan!

Što se komfora tiče, on se može okarakteristai ocenom izvanredan

Dovoljno prostora na zadnjoj klupi a isto toliko i na prednjim sedištima, sa napomenom da je cenu ove „bahatosti“ platio prtljažnik!

Suštinski, ako je suditi po prvom utisku, nova Vitara je jedan vrlo ozbiljan i dobro skrojen SUV. Koliko će biti značajan faktor na tržištu, teško je predvideti.

Potencijala očigledno ima!

Četvrt veka nakon debija originalnog modela, Vitara se reinkarnisala u mali terenac za savremene potrebe

 

Ostavite komentar