Online plus

Rinspeed BMW i3 Budii Concept

Dajte Franku M. Rinderknehtu, osniva?u Rinspeeda BMW i3 i dobi?ete nazad – Budii
106Pregleda

Električni „drugar“

Švajcarska vizija BMW-a i3


Rinspeed, poznata švajcarska tjunerska kuća je ovoga puta u svoju radionicu uvela mali elektro model iz Bavarske i izmenila ne samo dizajn, već je unapredila tehnologiju, kreiravši vozilo koje navodno „redefiniše interakciju između čoveka i mašine“, uz pomoć najnovije tehnologije vezane za autonomno kretanje.

Švajcarska firma je i3 podarila širu karoseriju sa novim „napumpanim“ prednjim i zadnjim „krilima“, zajedno sa odgovarajućim odbojnicima i restilizovanim prednjim i zadnjim delom. Pored toga, tu je novi komplet devetnaestoinčnih alu naplataka koje potpisuje Borbet, koji Budiiju daj agresivniji stav.Šta je još novo? Automobil je dobio kako napred tako i pozadi, multifunkcionalne panele u koje su integrisani pokazivači pravca, stop svetla i „pozicije“, kao i komunikacione komponente, koje služe za interakciju sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Što se tiče uređaja koji se izdiže iz krova, Rinspeed kaže da je reč o „teleskopskom laserskom skeneru“ ili prostim rečima rečeno 3D kameri, koja mapira i identifikuje teren ispred vozila i može da se izdigne za čak 700 mm.

Budii se odlikuje novim vazdušnim ogibljenjem sa podesivošću klirensa u rasponu od 100 mm.

 

Kada govorimo o unutrašnjosti, Rinspeed je kompletno redizajnirao kabinski prostor, a komponenta koja će svima odmah upasti u oči je robotizovana ruka spojena sa volanom, koja omogućava da se automobil vozi sa bilo koje strane, dok istovremeno volan može da se sakrije iza velikog vertikalnog displeja na centralnoj konzoli, naravno onda kada je sistem autonomnog kretanja aktiviran. Budii je takođe dobio vrata koja se otvaraju jedna od drugih, i koja operišu putem električne struje, uz dva ekrana u vidu tableta, integrisana u velike štitnike za sunce.

Budii će biti premijerno predstavljen na Salonu automobila u Ženevi početkom marta.

 

 

Ostavite komentar