Online plus

Renault Clio 2017

Automobilska muza osvežene pojave
696Pregleda

Glasnica

Klio je, pre nego što je svoje ime pozajmila Renaultu za naziv modela automobila, dugo bila muza, zaštitnica istorije (i dalje je to, naravno). Njeno ime znači „glasnica“. Mada se kod nas „Clio“ ustalio kao imenica muškog roda, u osnovi, Clio je jedno magično biće ženskog pola.


Evo nas, 26 godina nakon lansiranja originalnog Clija, čije su iteracije do danas prodate u trinaestak miliona primeraka širom sveta. U Renaultu su bili dovoljno mudri da zaključe da je došao trenutak da se aktuelni model četvrte generacije „utegne“, i da mu se dodaju atraktivni, danas toliko neizbežni „asesoari“. Da podsetimo, aktuelni model lansiran je na tržište 2012.

Otkada se pojavio, novi Clio je unutar B segmenta plenio svojim izgledom

Zavodljiva pojava
Otkada se pojavio, novi Clio je unutar B segmenta plenio svojim izgledom. Prvi nosilac aktuelnog Renaultovog dizajnerskog izraza dobija još više na atraktivnosti, prvenstveno zahvaljujući svetlosnom LED potpisu i opcionim kompletnim LED Pure Vision farovima. Naravno, inkorporirani su brojni detalji, koji restilizovani model jasno razlikuju od odlazećeg.

Kao što smo već naglasili, Clio je bio prvi model koji je lansirao novi stilski identitet marke. Pored farova, redizajnirana je i maska hladnjaka, koja ugošćuje naglašeni Renaultov logo u vidu „dijamanta“. Donji deo maske je širi, tako da doprinosi moćnijoj, ali i modernijoj pojavi. Idući prema nazad, robusnost je dobila i na redizajniranim bočnim „suknjicama“.

Četiri nove boje karoserije su u igri – „Intense Red“ crvena, „Titanium Grey“ siva, „Pearlescent White“ bela i „Iron Blue“ plava, uz odabrane nove naplatke i mogućnost različitog finiširanja. Program personalizacije Clija, inače bogat, sada je još više proširen. Novi Renault Clio profitira na upotrebi kvalitetnih materijala, koji su ranije biti rezervisani za više pozicionirane modele marke. Svi tapacirunzi su novi, a posebna pažnja je obraćena na taktilnu i vizuelnu impresiju zrnastog finiša plastičnih površina. Hrom je ublažen a mat efekat i boje su rafiniraniji. Sve u svemu, novi Clio deluje prestižnije, a samim tim i poželjnije.

Eksploatacija
Nova akvizicija motornom portfoliju dolazi u vidu poznatog, efikasnog 1.5 dCi sa 110 konja, uparenog sa šestostepenom manuelnom transmisijom. Novina je i dostupnost novog šestostepenog manuelnog menjača sa TCe 120 benzinskim agregatom. Rezultat je taj da Renaultov predstavnik u B segmentu može da se pohvali sa čak 11 kombinacija u smislu motor/menjač.

Da bi kupcima obezbedio široku lepezu opcija, novi Clio dolazi sa tri različita multimedijalna sistema – Media Nav Evolution, Renault R-Link Evolution i novi, inteligentni R&Go sistem, koji je dostupan za sve nivoe opreme. Novi Clio je prvi Renaultov automobil iz B segmenta koji će biti dostupan sa kvalitetnim Bose audio sistemom, dok će različiti sistemi asistencije vozaču doprineti boljoj okretnosti, dinamici i kvalitenijem osećaju u vožnji.

Pored zadnjih parking senzora, i u zavisnosti od verzije, novi Clio u ponudu stavlja i prednje parking senzore, kao i zadnju kameru. Dostupan za modele viših nivoa opreme, Easy Park Assist vozaču pomaže da kompletira parking manevre.

Initiale Paris
Initiale Paris (dostupan od samog lansiranja) potpis, poznat je po tome što simbolizuje vrhunsku Renaultovu ponudu kada je reč o putnom komforu i ugođaju u vožnji. To podrazumeva i ekskluzivan izbor boja i materijala. Boja karoserije je „Givré Grey“ metalik siva, dok su volan i ručica menjača presvučeni kvalitetnom postavljenom napa kožom. Ona se nalazi i na tapacirunzima vrata, armaturnoj tabli i sedištima, koja mogu biti crna ili u crno-beloj kombinaciji. Initiale Paris verzija novog Clija se od ostatka porodice razlikuje i sledećim komponentama opreme: BOSE® premijum audio sistemom, LED Pure Vision farovima, LED dnevnim svetlima u obliku latiničnog slova „C“, R-LINK Evolution info-zabavnim sistemom, zadnjom kamerom i Easy Park Assist sistemom.

Što se motora tiče, dostupna su dva benzinca, sa 90 i 120 ks, kao i dva dizela, sa 90 i 110 ks za novi Clio Initiale Paris. Menjač po izboru može biti manuelni ili automatski EDC sa dvostrukom spojnicom.

Pavle Barta
Postavljeno: 15.06.2016

Ostavite komentar