Online plus

Mercedes Benz 300 SDL -1986

115Pregleda

Sonderklasse!

Dean Deki, slovenački oldtajmerista, naturalizovan u Novom Sadu, povremeno nas iznenadi nekim automobilskim raritetom.

Ovaj put, reč je o Mercedesu serije W126, drugoj zvaničnoj generaciji S klase, primerku iz 1986. rađenom za američko tržište.

Činjenica da se proizvodio dvanaest godina, duže od bilo koje generacije S klase, jasno govori o kakvom kvalitetu automobila se radilo.

Većina opreme za probirljive Amerikance je bila standardna, pa je ovaj auto tako opremljen sa dodacima, više-manje retkim za evropske verzije W126-ice. Pomenimo: vazdušni jastuk za vozača, prednja sedišta sa dve memorije podešavanja, ABS, climatronic, krovni prozor, itd.

Malo karoserijske „frankenštanizacije“, bilo je neizbežno. Iako su branici i detalji karoserije ostali verni američkim specifikacijama, prednji farovi su sa evropskog izdanja.

Trolitarski motor i danas iznenađuje rafiniranim radom, a precizan, četvorostepeni automatski menjač daje jasno do znanja odakle gene vuče legendarni 7G-Tronic.

Kažu, modernim dizel motorima, svaka dlaka smeta, pa proizvođači uvek ističu prisustvo filtera za neželjene čestice. U ovom automobilu je filter prisutan u svojoj primitivnijoj verziji, tada tek izumljenoj. U slučaju ovog oldtajmera, vremešni dizelaš od 150 ks mogao bi se svrstati u „flex fuel“ kategoriju motora.
Serija W126 u proizvodnji se zadržala od 1979. do 1991., u Južnoafričkoj Republici i malo duže. Ostaće upamćena kao komercijano najuspešnija generacija S klase. Nelson Mendela se vozio u primerku crvene boje, najverovatnije domaće proizvodnje, a za Sadam Huseina priča se da je imao u svojoj kolekciji primerak sa fabrički ugrađenim bacačem plamena! Dekijev automobil je ipak mnogo pitomiji, što dokazuje i priloženi video.
Tekst i fotografije: Miroslav Schossberger

Ostavite komentar