Online plus

Lexus IS

177Pregleda

Adut Lexusa

Treća generacija Lexusa IS u svakom slučaju unosi nemir u segment premijum sportskih sedana D segmenta

IS 250 i IS 350 krasi elegantan, ali u isto vreme agresivan stav. Za prepoznatljivost je naravno pre svega zadužena maska hladnjaka u vidu vretena, ali i „L“ tema LED dnevnih svetala i dinamične linije karoserije. V6 tandem motora uključuje jedinice od 204 i 306 KS, sa pogonom na zadnje ili sve točkove. Potonji je dobio i novo ime – „All-Weather Drive“ (Da, da nije greška, skraćenica „AWD“ je identična kao i u slučaju „all-wheel-drive“). U oba slučaja, izuzetan vozački doživljaj osiguravaju multi-link zadnje ogibljenje i precizno kalibrisana elektro servo asistencija koja je derivat iz GS porodice.

Visoka tehnologija i F SPORT
Lexus IS karakterišu brojna poboljšanja za 2015. uključujući nova LED svetla za maglu i mnoštvo unapređenja unutar kabinskog prostora. Zbog veće popularnosti modela sa pogonom na sve točkove u zemljama sa hladnijom klimom, kod njih je dostupno i grejanje volana. F SPORT paket uključuje grejana i ventilisana prednja sedišta.

U skladu sa vladajućim trendovima, svi IS modeli uživaju u benefitima Siri® Eyes Free režima sa tehnologijom licenciranom od strane Applea. Kompatibilan sa Iphoneom 4S i 5 modelima, Siri reaguje na verbalne zahteve vezane za puštanje muzike sa iTunesa, navigaciju itd. Dodatno, Lexus IS modeli dobijaju i napredni Lexus Enform Remote sistem (dostupna je i jednogodišnja probna verzija) pomoću kojeg mogu daljinski da kontrolišu i imaju uvid u izvesne aspekte vozila putem mobilne aplikacije za iOS i Android uređaje. Ključne mogućnosti uključuju zaključavanje i otključavanje vrata, upravljanje start/stop sistemom i klima uređajem. Moguć je i pronalazak vozila, kao i monitorisanje vozača gosta. Lexus Enform App Suite je u međuvremenu unapređen i poseduje iHeartRadio 4.0 i Slacker.

Motori za sladokusce i „svemirski“ menjač
IS 350 obećava zabavu u vožnji sa odličnim performansama koje pruža 3,5 litarski V6 motor sa 306 „konja“ i 375 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Menjač je osmostepeni automatski Sport Direct Shift, sa integrisanom naprednom G-force Artificial Intelligence tehnologijom koja intuitivno bira stepene prenosa. Naravno, stepeni prenosa se mogu obavljati i ručno putem polugica na upravljaču. IS 250 koristi 2,5 litarski V6 sa 204 „konja“ i šestostepeni automatski menjač.


Opcioni, elektronski kontrolisan all-weather-drive je dostupan za oba IS modela, i dizajniran je tako da poboljša trakciju i prijanjanje u svim uslovima vožnje na taj način što automatski vrši raspodelu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine, od 50:50 do 30:70.

Drive Mode Select sistem nudi pet režima vožnje u skladu sa željama vozača, stavljajući akcenat na malu potrošnju, komfor, performanse ili vozne osobine. IS 250 i IS 350 raspolažu ECO, NORMAL i SPORT režimima. Opremanje IS 350 i F SPORT paketom uključuje i adaptivno varijabilno oslanjanje koje se kontroliše putem SPORT S i SPORT S+ režima vožnje. AWD modeli poseduju i „snežni“ SNOW mod.


F SPORT paket pruža oštrije i preciznije upravljanje, osamnaestoinčne točkove i posebno kalibrisanje ogibljenja. Dizajn F SPORT modela je naglašen kroz karakteristične komponente eksterijera i enterijera. „Šlag na torti“ čini generator zvuka usisa koji donosi dodatni sportski audio ugođaj.

Tehnološki luksuzan ambijent
Kada smo već u „audio“ domenu, IS je opremljen ekranom osetljvim na dodir od osam inča, pomoćnim monitorom, HD radiom, Bluetooth konekcijom, info displejem itd. U multimedijalni sistem je uključen i „cache“ radio uživo koji ima mogućnost pauziranja. On automatski snima prethodnih 15 minuta tako da se može nastaviti tamo gde je reprodukcija prekinuta.

Dobar ambijent obezbeđuje dvozonski klima uređaj kojim se upravlja pomoću elektrostatičkih prekidača osetljivih na dodir. IS nudi dva multimedijalna sistema: standardni Lexus Display Audio visoke rezolucije sa kontrolerom ili opcioni Lexus navigacioni sistem.

Navigacioni sistem pruža vozaču mogućnost da vrhovima prstiju upravlja drugom generacijom Lexus Remote Touch interfejsa (RTI). RTI takođe nudi mogućnost kontrole klima uređaja, audio uređaja, telefona itd. Lexus je inače poznat po dobrom zvuku u svojim automobilima, a za njega je, što se IS modela tiče, zadužen Mark Levinson Premium Surround sistem sa 835 W i 15 zvučnika.


Bezbednost na vrhunskom nivou
Nova generacija Lexusa IS donosi i besprekornu tehnologiju aktivne i pasivne bezbednosti. Deset vazdušnih jastuka su standard, a „Innovative Vehicle Dynamics Integrated Management“ integriše ABS, EBD, TRAC i VSC aktivne bezbednosne sisteme zajedno sa elektro servo asistencijom (EPS) ili F Sportom i varijabinim upravljanjem odnosa stepena prenosa.

Novi Lexus IS modeli takođe mogu biti opremljeni preventivnim „Pre-Collision“ sistemom koji inkorporira i adaptivni tempomat.

Zaista, budućim vlasnicima Lexusove kompaktne sportske limuzine možemo samo da zavidimo.

Pavle Barta

 

Ostavite komentar