Online plus

Kupovina automobila

9Pregleda

Mali trikovi za kupovinu automobila

Strategija ostvarivanja niže cene

1. Nemojte pregovarati. Recite prodavcu i njegovom šefu da ćete potpisati papire čim se slože sa vašom ponudom. Ljubazno odbite bilo kakve protiv-ponude, dajte im vaš broj telefona i idite. Ukoliko je vaša predložena cena u granicama mogućnosti, oni će vas pozvati.

2. Po(d)setite ih pred vikend, sat vremena pre isteka radnog vremena. Potražite osobu sa kojom ste prvobitno razgovarali. Podsetite ih da ćete kupiti automobil kada se slože sa vašom cenom, a ukoliko ne žele, bolje da vam ne traće vreme. Ukoliko je vaša ponuda moguća, verovatnoća da se napravi još jedan posao na kraju radne nedelje bi mogla da bude dobra motivacija, posebno ukoliko su imali loših nekoliko prethodnih dana.

3. Ponovo dođite poslednjeg dana u mesecu. Prodavci i šefovi su često pod pritiskom da ostvare još neku prodaju pre nego što istekne mesec. Posao koji je možda besmislen 25. U mesecu, 31. Bi mogao dobro da dođe.

4. Posetite salon kada je danima loše vreme. Snežne padavine, kiša i vetar koji ne prestaju danima… Sve to može drastično da utiče na prodaju automobila. Pozovite prodavca i podsetite ga da ćete rado doći do salona ukoliko im odgovara vaša ponuda. Činjenica da se automobili lošije prodaju kada je loše vreme bi mogla da donese prevagu u vašu korist.

5. Primenite isti recept. Uradite isto sa par drugih salona koji vam nisu daleko. Uverite se da oni imaju automobil koji želite, i onda krenite u vašu „misiju“.

6. Znajte koji je automobil vredan truda. Ukoliko kupujete nov automobil, postoje referentni sajtovi na kojima možete pronaći procene „prave tržišne vrednosti“ vozila, koje su prilično precizne. Isto važi i za polovne automobile. Sugestija je da pokušate da kupite nov automobil i skinete od 500 do 1.000 evra sa cene. To jeste agresivan nastup, ali ukoliko imate vremena i volje, moguće je da ćete pronaći salon koji je voljan da ispuni vaše želje. Ukoliko kupujete polovan automobil, idite na popust od 10-15%. Često se desi da dileri prodaju neko vozilo ispod tržišne cene jer im je potreban svež novac.


7. Osigurajte vaše finansije ukoliko možete. Odličan način da se izbegne drama oko novca (ukoliko nemate keš) je da pronađete najbolji model za plaćanje, po mogućnosti sa što manjom kamatom. Sve što budu hteli da vam „uvale“ dodatno „u vašu korist“, ljubazno odbijte.

8. Uvek budite ljubazni. Nemojte nastupati u stilu „uzmi ili ostavi“, posebno ne sa arogancijom i negativnim emocijama. Budite svesni da nije lako biti prodavac automobila, jer ljudi koji to rade moraju da amortizuju razno-razne frustracije svojih potencijalnih mušterija, a to je naravno prilično stresno. Dodatno, moraju i da ih animiraju, što dodatno odvlači pozitivnu energiju. Iz tog razloga, prodavci ne vole „pretnje“, „ucene“ i sl. Ovde baratamo osnovama psihologije. Budite ljubazni i pokažite poštovanje. Tako ćete imati mnogo više šansi da postignete vaš cilj. Ljubazni kupci su mnogo omiljeniji, jer njihove pozitivne ocene poslovanja utiču i na plate prodavaca. Nema ništa gore za dilera nego da jeftino proda automobil mušteriji koja će ga negativno oceniti.

Na kraju, možda ćete kupiti automobil po mećavi, ili za vreme vikenda, ali ćete dobiti željenu cenu.

Ostavite komentar