Online plus

Ford Crown Victoria

10Pregleda

Stari policijski auto za 900$

Sećate li se početka filma “Braća Bluz” kada Džejk dolazi pred zatvor po Elvuda u isluženom policijskom automobilu (Dodge Monaco iz 1974)? Džejk je to objasnio time što je “Cadillac Bluesmobile” menjao za mikrofon. Danas se u Americi isluženi policijski automobil može kupiti za 900 dolara. Mobilni telefoni a i profesionalni studijski mikrofoni znaju biti i skuplji.


Ono malo radija

Američki novinar Džek Or, odlučio je da potraži odgovor na pitanje: da li je policijski automobil sa licitacije idealno rešenje za jeftin i upotrebljiv polovanjak?

Penzioniosani P71 presretač (interceptor) je zapravo Ford Crown Victoria, donedavno najrasprostranjenjij policijski automobil na severnoameričkom kontinentu.

Prvi utisak je izvanredan: vozite se po auto putu koju su platili poreski obvezinici u automobilu čiji su najveći deo (osim vaših 900 $) takođe platili poreski obveznici.

Ispod haube je 4.6 V8 motor sa dva ventila po cilindru. Isti agregat ugrađivao se u Mustanga GT serije od 1999. do 2004. Na raspolaganju vam, barem kataloški, stoji 235 ks i 372 Nm obrtnog momenta, automatski menjač i Fordov 8.8 difencijal na zadnjoj osovini. Da li to obećava silovita ubrzanja? Ne baš . Prema zapažanju Džeka Ora, motor je živahan do nekih 2000 obrtaja u minuti. Ovo zapravo može samo odokativno da se proceni jer automobil nema obrtomer. Menjač oznake 4R70W poprilično je spor ali odlično obavlja posao pod punim gasom.

Vozači kada na putu vide čak i rashodovani policijski auto odmah voze sporije, za svaki slučaj!

Sam utisak vožnje sumira se jednom rečju: lađa! Crown Victoria je jedna od poslednjih američkih limuzina sa šasijom. Ljuljanje tokom vožnje je i te kako osetno (lađa na talasima).

Enterijer je više nego skroman. Pored već pomentuog nedostatka brzinomera, nedostajeće vam mnogo toga na šta ste se eventualno navikli. Ručice grejanja, radio i to je otprilike sve na šta možete računati. Začuđuje broj pregrada za čaše, ukupno šest! To pomalo čudi jer se ovaj automobil registruje kao vozilo sa pet sedišta.

Prtljažnik je mini pećina. U njega bi stao i ceo Smart, ako se uredno presavije i složi.

Poslednji Crown Victoria silazi sa proizvodne trake

Džek Or zapaža da svi oko njege odjednom kreću da voze oko 10 km na čas ispod dozvoljene brzine. To zna da iritira ali bonus je to što nema da se neko mačoistički zaleće u zadnji kraj vašeg vozila, ili da se neko usudi da vam preseče put.

Naravno superiornosti na putu brzo dolazi kraj kada, poltronsko poštovanje ex policijskog automobila, zamene pogledi mržnje vozača koji su upravo shvatili da ipak niste pripadnik snaga reda.

Obično, policijski automobili se rashoduju nakon što pređu 200.000 km u svakodnevnoj borbi protiv kriminala. Interesantno je da u njima zbog solidne, čitaj “tenkovske” izrade ostaje još uvek puno kilometara vožnje za nekog kome ne smeta da vozi automobil prepoznatljive karme.

Cena od 900 dolara postaje nova vrsta valute po kojoj se obračunavaju drugi automobilli. Čak i da poželite neki drugi relativno jeftin polovnjak od recimo 3000 dolara, sigurno će vam proći kroz glavu: Pa to košta više od tri Crown Victorie, koja prevara!

P.S. Ukoliko neko od Vas vozi ex milicijskog/policijskog stojadina, redakcija bi želela da čuje vaša iskustva.

Tekst Džeka Ora priredio Miroslav Šosberger
Fotografije : Vrele gume Arhiva
Postavljeno: 14.12.2015

Ostavite komentar