Online plus

Fića skup

226Pregleda

To je Fića – To se voli!

Ljubitelji Zastave 760 i njenih kubikažnih varijacija, spadaju među najupornije pripadnike scene starovremenskih vozila. Automobil koji je bio simbol države od “Vardara pa do Triglava”, ove godine proširio je svoj geopolitički uticaj i do Švarcvalda

Zoff Mobil

Jedan od organizatora najzapaženijih Fića skupova u regionu je gospodin Grga Dulabić iz Minhena. U redove gastarbajtera uključio se kao devetnestogodišnjak. Iz domovine je poneo sećanja i želju da ima Fiću. Pre četri godine želja mu se ostvarila. U hrvatskoj je kupio svog prvog Fiću. Resturacije ja urađena skoro u stilu “Bratsva-jedinstva”. Limarijski poslovi izvršeni su u BiH a mehanički su sprovedeni na izvoru, u Kragujevcu. U Minhenu je okupio nekoliko istomišljenika, osnovao klub i sada su prilična atrakcija kada se u koloni pojave na nekom “Autobahnu”.

Aleksandar Dec i njegova kolekcija Fića

Nije samo Grga oboleo virusom “Fiat 750/850”, groznica uveliko trese Rijeku i dobar deo Istre već nekoliko godina unazad. Dobar, očuvan Fića je ovde sada skuplji nego što je koštao kada je kao nov izašao iz Kragujevca, preračunato u DEM naravno. Jedan od tih pod virusom je i Hrvoje Ćubelić iz Grobnika kraj reke. To što se zarazio “Nacionalnom klasom”, nekako je neizbežno. Pažnju na skupovima privlači replikom Fiata Abarth 850 TC. Sa nekolicinom drugara praktično je pokrenuo Fića scenu u ovom delu Hrvatske. Krenulo se virtuelno sa forumom 2008. a sada se već organizuju dobro posećeni skupovi.

 

Fiat Abarth 850 TC Replika Hrvoje Ćubelić
Grga Dulabić – Minhen Fića

A zašto se mi uopšte sada i bavimo njima? Ovih dana Grga, Hrvoje i pravi mali karavan Fića iz Rijeke, gosti su Zorana Marića – Zoffa iz Novog Sada. “Razlog druženja je druženje”, kaže Zoff.
Iz Rijeke takođe stiže porodični tandem, brat i sestra Nikola i Tea Vučak. U njihovoj kući vlada sloga : Nikola servisira porodični vozni park Fića, a Tea ih svekodnevno vozi.
Na Fića druženje u Novom Sadu i Beogradu, stigla je i mlada dama sa umetničkim imenom Natali de Thul. Obavezni deo njenih Pin-Up, photo sessiona je “vintage” Fića iz 1967.

Grga i Zoff

Ipak, ljubav svih ovih entuzijasta prema svačijem prvom automobilu ne može se meriti sa podvigom Aleksandra Deca iz Novog Sada. U njegovoj porodici jedan narandžasti zastavin mališan nalazio se od 1978. Aleksandar se njime momčio početkom devedesetih u inat sankcijama. Fića je prodat 2004. Nekoliko godina kasnije Aleksandar dolazi do zaključka da to baš i nije bila dobra ideja, te 2012. pronalazi svog Fiću i otkupljuje ga nazad. Sada kada je restauracija završena, Aleksandar ponosno vozi tog mališana kao da se period između 2004. i 2012. , uopšte nije dogodio.

 

Ostavite komentar